A atacat sau nu Iranul centrul nuclear israelian? O rachetă SA-5 a explodat lângă Dimona

DE Adina Mutăr | Actualizat: 25.04.2021 - 22:35
O rachetă trasă din Siria a explodat lângă centrul nuclear israelian/Foto: visual news
Israelul a ripostat la atacul cu rachetă din Siria/Foto: reuters

O rachetă lansată din Siria a explodat joi în sudul Israelului, în apropierea reactorului nuclear secret al țării de la Dimona, reușind să scape de sistemul antirachetă israelian.

SHARE

Explozia puternică din regiunea Dimona din sudul Israelului a fost cauzată de o rachetă sol-aer siriană SA-5 care a aterizat nu departe de centrala nucleară, într-o zonă nepopulată.

Citește și: VIDEO Un panou a căzut pe un reporter și a strâmbat Trofeul EURO 2020 aflat la București

O anchetă militară preliminară a Israelului a constatat că apărarea aeriană nu a reușit să intercepteze racheta ce se îndrepta spre centrala nucleară de la Dimona.

Citește și: Vali Nebunu și soția sa, Doina, judecați pentru că au băgat ilegal un copil în țară. Dosar de trafic de persoane

Confirmând acest lucru, purtătorul de cuvânt al IDF a raportat că racheta a ajuns în sudul Israelului, explodând în apropierea centrului nuclear Dimona.

Citește și: Un interlop amenință cu pistolul de față cu soția și fetița lui: Ultimul glonț mi-l trag eu în cap


Se analizează dacă „incidentul” nu a fost un atac deliberat asupra centralei, orchestrat de Iran, prin Siria. Altfel, cum s-ar fi „rătăcit” o rachetă de apărare antiaeriană SA-5, cu raza de acțiune de 300 km, lansată dintr-un punct la sud de Damasc în regiunea Dimona, dacă nu ar fi fost trasă special în acea direcție, potrivit Debkafiles.

Citește și: Submarinul indonezian, găsit după 5 zile: cei 53 de membri ai echipajului, morți

 

Neexplicate suficient rde armata israeliană sunt și exploziile puternice raportate nu numai din satele de beduini din afara centrului nuclear, ci și de populația din Kfar Yeruham, Ierusalim și Modiin.

Purtătorul de cuvânt al Armatei a dat o explicație succintă, că e posibil să fi fost tirul de rachete de apărare aeriană ale Israelului în acțiunea împotriva rachetei siriene.

Săptămâna trecută, cotidianul iranian ultraconservator Kahyan a „cerut” Guvernului de la Teheran să lovească centrul nuclear al Israelului din Dimona ca represalii pentru recentul atac asupra centralei nucleare din Iran de la Natanz. Publicația respectivă este afiliată liderului suprem Ali Khamenei.


Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea unui atac asupra centrului nuclear israelian, însă oficialii din Teheran și Damasc au sărbătorit „rătăcirea” rachetei care a trecut de faimosul scut antirachetă al Israelului.

Israelul a atacat imediat unitatea de unde a fost trasă racheta, de lângă Damasc și alte ținte iraniene din Siria, dar replica adevărată va veni după ce se termină ancheta militară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te