5 zile de doliu național în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.05.2024 - 12:31
5 zile de doliu național în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter - Foto: Profimedia image

5 zile de doliu național în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni cinci zile de doliu național în urma tragicului deces al președintelui Ebrahim Raisi.

SHARE

Ali Khamene l-a desemnat pe prim-vicepreședintele Mohammed Mokhber ca președinte interimar, conform relatărilor agenției oficiale de presă iraniene IRNA, preluate de Reuters și AFP.

5 zile de doliu național în Iran după moartea președintelui Ebrahim Raisi în accidentul de elicopter

Într-un comunicat, Khamenei a transmis condoleanțe poporului iranian, marcând o perioadă de doliu și reflectare pentru națiune.

Constituția Republicii Islamice prevede ca atunci când un președinte moare în cursul mandatului, prim-vicepreședintele să preia interimatul timp de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem.

Acesta din urmă are ultimul cuvânt în toate aspectele de stat din Iran. După această perioadă, vor avea loc noi alegeri prezidențiale.

Cele trei ramuri ale guvernului iranian - puterea executivă, legislativă și judiciară - au organizat o reuniune extraordinară luni, în care ramura executivă a fost reprezentată de prim-vicepreședintele Mohammed Mokhber, în urma tragicului accident de elicopter de duminică.

Epava elicopterului prăbușit în care se afla președintele Iranului - Foto: Profimedia images

Citește și: VIDEO Președintele Iranului și ministru său de externe, morți după ce s-au prăbușit cu elicopterul

"Vom continua să urmăm drumul trasat de președintele Raisi, îndeplinindu-ne fără întreruperi îndatoririle", a declarat prim-vicepreședintele, exprimând determinarea de a menține stabilitatea și continuitatea în guvernarea țării în aceste momente de pierdere și tulburare.

Locul prăbușirii elicopterului în care se afla președintele Iranului, geolocalizat

Președintele iranian a murit după ce elicopterul în care călătorea alături de ministrul său de Externe s-a prăbușit în regiunea muntoasă Varzeghan, în apropiere de satul Uzi, în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est. 

Citește și: VIDEO Președintele Iranului, implicat într-un accident de elicopter. Care este soarta acestuia?

Epava elicopterului prăbușit în care se afla președintele Iranului - Foto: Profimedia images

Imagini filmate cu drona și imagini ale epavei realizate de Semiluna Roșie iraniană și prezentate de agenția de presă de stat FARS News Agency au arătat locul prăbușirii pe un versant abrupt, acoperit de copaci.

Accidentul a avut loc în timp ce Raisi și ministrul de externe Amir-Abdollahian se întorceau de la o ceremonie de inaugurare a unui baraj la granița Iranului cu Azerbaidjanul, a relatat agenția de știri de stat IRNA. Alte șapte persoane din elicopter au murit, de asemenea, în accident.

Locul prăbușirii se află la aproximativ 61 de kilometri (38 mile) de locul barajului de la granița dintre Iran și Azerbaidjan pe care îl vizitau oficialii, locația exactă fiind 38,7189°, 46,6548°.

Epava elicopterului prăbușit în care se afla președintele Iranului - Foto: Profimedia images

Acesta a fost geolocalizat pentru prima dată de Nathan Ruser, un analist din cadrul echipei Cyber, Tech & Security (ASPI CTS) a Institutului Australian de Politici Strategice (ASPI CTS), lucru confirmat ulterior de CNN

Elicopterul s-a prăbușit în timp ce se deplasa spre orașul Tabriz, Iran, a relatat agenția semi-oficială de știri Tasnim.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te