Germania a semnalat că va crește cheltuielile pentru Apărare, în conformitate cu cererea președintelui american Donald Trump, ca membrii NATO să atingă 5% din PIB.
În acest timp, cancelarul conservator Friedrich Merz promite să transforme Bundeswehr în „cea mai puternică armată” a Europei.
Vorbind la o întâlnire în Antalya, ministrul german de Externe Johann Wadephul a declarat că Berlinul îl urmează pe Trump, în ceea ce privește cererea sa, ca aliații NATO să atingă un obiectiv de 5%.
5% din PIB pentru Apărare. Germania susţine ideea lui Donald Trump. Ce face România?
În prezent, Alianța are un obiectiv de cheltuieli de 2%. România are un 2,2% din PIB alocat, din care anul trecut MApN nu a cheltuit anul trecut toţi banii în investiţiile necesare.
Viitoarele alocări de bugete trebuie oricum făcute treptat, a avertizat preşedintele interimar Ilie Bolojan, posibil premier, dacă Nicuşor Dan e ales preşedinte.
„Vedem această (cerere) ca un angajament clar al Statelor Unite ale Americii față de articolul 5”, clauza de apărare colectivă a NATO, a adăugat Wadephul.
Citeşte şi: Mark Rutte propune țintă istorică de cheltuieli pentru NATO: 3,5% din PIB pentru apărare
Dar Wadephul a semnalat că modul în care țara va îndeplini obiectivul va fi prin adoptarea unei propuneri a secretarului general al NATO, Mark Rutte.
Olandezul a cerut membrilor NATO să ajungă la 3,5% din PIB, pentru „cheltuieli militare dure”, până în anul 2032, la care a sugerat să se adauge 1,5% din PIB, pentru „cheltuieli conexe”, inclusiv infrastructura și securitatea cibernetică.
Rutte a susținut că consolidarea infrastructurii trebuie să facă parte din cheltuielile generale pentru securitate și a dat exemplul podurilor, „pentru a ne putea conduce mașinile.
Citeşte şi: Bolojan la Cotroceni: România susține Planul ReArm 2030 și vizează întărirea capacității de apărare
Dar și pentru a ne asigura, dacă este necesar, că podul va susține un tanc. Toate aceste cheltuieli trebuie să fie luate în considerare”, a spus el.
Cancelarul german Friedrich Merz, în plen, în Parlamentul German de la Berlin - Fotoy: Profmedia Images
Propunerea lui Rutte este văzută ca un compromis, care i-ar permite lui Trump să revendice o victorie la summitul liderilor NATO, de la Haga, de luna viitoare.