4 țări vor să ridice un zid de protecție contra lui Putin: 2.600.000.000 $ pentru 700 de km

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.06.2024 - 19:32
4 țări vor să ridice un zid de protecție contra lui Putin: 2.600.000.000 $ pentru 700 de km - Foto: Profimedia Images

4 țări vor să ridice un zid de protecție contra lui Putin: 2.600.000.000 $ pentru 700 de km. Polonia, Lituania, Letonia și Estonia solicită sprijin financiar la nivelul UE, pentru a construi un sistem de infrastructură de apărare.

SHARE

4 țări vor să ridice un zid de protecție contra lui Putin: 2.600.000.000 $ pentru 700 de km. Polonia, Lituania, Letonia și Estonia solicită sprijin financiar la nivelul UE, pentru a construi un sistem de infrastructură de apărare, de-a lungul graniței de est a blocului.

Reuters a informat pe 27 iunie că Polonia, Lituania, Letonia și Estonia au cerut Uniunii Europene să construiască o linie de apărare, de-a lungul graniței lor cu Rusia și Belarus.

4 țări vor să ridice un zid de protecție contra lui Putin: 2.600.000.000 $ pentru 700 de km

Liderii a patru țări au trimis o scrisoare președintelui UE cu propunerea aceasta, care urmărește să protejeze UE de amenințările militare și hibride ale Moscovei.

„Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia și Belarus va aborda nevoia urgentă, de a proteja UE de amenințările militare și hibride”, au declarat liderii celor patru țări, în scrisoare.

Inițiativa solicită sprijin financiar la nivelul întregii UE, unii diplomați estimând costul la aproximativ 2,5 miliarde de euro, pentru o graniţă lungă de 700 km, pentru a proteja blocul de 27 de națiuni, cu 450 de milioane de oameni.

Citeşte şi: Șase țări membre NATO ridică un „zid de drone” pentru a-și proteja granițele. Sunt vecine cu Rusia

Scrisoarea subliniază necesitatea unor „măsuri extraordinare”, pentru protejarea frontierei externe a UE, „cu mijloace militare și civile”.

Propunerea vine în momentul în care investițiile europene în apărare urmează să fie un subiect-cheie, la Summitul UE, când războiul Rusiei din Ucraina intră în al treilea an. Cele patru țări susțin că proiectul ar trebui coordonat cu NATO și cu cerințele sale militare.

Acest apel pentru o linie de apărare terestră urmează unei propuneri anterioare a Greciei și Poloniei, pentru construirea unui sistem de apărare aeriană al UE, modelat după Iron Dome, al Israelului.

Citeşte şi: Turcia a construit 170 km de zid la granița cu Iranul, cea mai securizată frontieră

Liderii au subliniat că amploarea proiectului necesită o acțiune dedicată a UE, atât din punct de vedere politic, cât și financiar.

Președinții României, Poloniei și Letoniei au emis o declarație, pe 11 iunie, în care își exprimă „profunda îngrijorare” față de activitățile hibride maligne ale Rusiei, care vizează membrii NATO, conform EuroMaidanPress.

Potrivit declarației, Rusia folosește tactici care variază de la sabotaj și atacuri cibernetice, la migrație ilegală, pentru a destabiliza națiunile NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te