20.000 de familii din Olanda, acuzate pe nedrept de fraudă. Guvernul decide vineri dacă demisionează

DE Miruna Moldoveanu | 14.01.2021 - 17:58
Mark Rutte, premierul Olandei/FOTO: Getty

Guvernul Olandei decide vineri dacă demisionează din cauza unui scandal uriaș în care mii de părinți au fost acuzați pe nedrept de fraudă de către autoritățile fiscale, scrie The Guardian.

SHARE

Lodewijk Asscher, liderul partidului de opoziție laburist și ministru al Afacerilor Sociale în fostul guvern, a demisionat joi din funcție, negând că știa că autoritățile fiscale "vânau pe nedrept mii de familii", dar recunoscând că un sistem imperfect "a transformat guvernul într-un inamic al poporului".

Un raport parlamentar, intitulat "Nedreptate fără precedent", a fost publicat luna trecută, după o anchetă legată de scandalul alocațiilor pentru copii care a inclus interogarea publică a numeroși oficiali, inclusiv a premierului Rutte.

Aproximativ 20.000 de familii au fost urmărite penal pentru fraudă, au fost obligate să restituie alocațiile pentru copii încasate și li s-a încălcat dreptul de a face apel în instanță, timp de mai mulți ani, începând cu 2012.

Unii oameni au fost împinși la un pas de faliment sau obligați să se mute în alte locuințe după ce li s-au cerut în mod eronat zeci de mii de euro când presupusa frauda era constituită doar dintr-un formular completat greșit sau lipsa unei semnături. Mai multe cupluri s-au despărțit din cauza tensiunii provocate de acuzații.

Raportul a stabilit că "principiile fundamentale ale legii au fost încălcate" de autoritățile fiscale olandeze, cercetările pentru fraudă la adresa familiilor fiind declanșate de "o simplă eroare administrativă, fără rea intenție".

Premierul Mark Rutte se opune dizolvării coaliției curente, argumentând că Olanda are nevoie de stabilitate în pandemia de coronavirus, dar nu a exclus acest pas. Guvernul își va reevalua poziția într-o întâlnire care va avea loc vineri.

Cele patru partide din coaliție au opinii divizate privind răspunsul la aceast raport, dar se crede că preferă dizolvarea alianței decât să riște pierderea unui vot de încredere, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare în parlamentul olandez, după o dezbatere asupra raportului.

Miniștri, parlamentari, angajați ai statului și judecători, toți poartă partea lor de vină, a concluzionat raportul, recomandând că "toți angajații din aparatul de stat ar trebuie să se întrebe cum poate fi o astfel de situație împiedicată să se întâmple din nou", potrivit Digi24.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.