2.000 € în plus la salariu pentru sute de mii de români dintr-o țară europeană. Cum a fost posibil ?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.11.2023 - 17:00
Unii muncitori români vor avea salarii mai mari de anul viitor Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Aproape un milion de români vor avea salariul mărit începând de anul viitor. Și vorbim despre o mărire substanțială, de peste 1 €/oră. Iar acest lucru se întâmplă după ce guvernul britanic a decis creșterea salariului minim garantat.

SHARE

Salariu mai mare pentru aproape un milion de români, începând de anul viitor. Vorbim despre o creștere substanțială, de peste 1 €/oră. Iar acest lucru se întâmplă după ce guvernul britanic a decis creșterea salariului minim garantat.

Conform unei decizii guvernamentale, vor primi cu aproaximativ 2.000 € în plus la salariu pe an.

2.000 € în plus la salariu pentru aproape 1 milion de români. De ce a fost luată această decizie

Conform unor date oficiale, peste 950.000 de români au solicitat rezidența în Marea Britanie. Dacă toți ar munci cu normă întreagă, aceștia ar avea cu cel puțin 1 €/oră în plus la salariu începând de anul viitor. 

Salariul minim, cunoscut oficial sub numele de National Living Wage, este în prezent de 10,42 lire sterline (13,15 €) pe oră pentru lucrătorii de peste 23 de ani.

Cancelarul Jeremy Hunt a decis că rata se va aplica și pentru prima dată și tinerilor de 21 și 22 de ani, scrie BBC.

Citește și: După 17 ani de muncit în Anglia, un român vrea să se întoarcă în țară, în satul bunicilor

Înseamnă că un lucrător cu normă întreagă în vârstă de 23 de ani ar primi o creștere de 1.800 de lire sterline pe an, adică peste 2.000 €. Un tânăr de 21 de ani ar vedea o creștere anuală efectivă de 2.300 de lire sterline (2.642 €).

Schimbarea de politică vine înaintea Declarației de toamnă a domnului Hunt, care îl va vedea pe cancelar subliniind cele mai recente decizii de impozitare și cheltuieli ale guvernului.

Hunt a declarat la conferința Partidului Conservator din octombrie că salariul minim a fost stabilit să crească peste 11 lire sterline (12,64 €) în aprilie, dar creșterile confirmate reprezintă o creștere de 9,8% pentru persoanele cu vârsta peste 23 de ani față de anul trecut și o creștere de 12,4% pentru lucrătorii în vârstă de 22 de ani și 21.

Salariul minim actual pentru cei cu vârsta cuprinsă între 21 și 22 de lire sterline este de 10,18 lire sterline (11.70 €) pe oră.

Cât vor primi tinerii între 18 și 20 de ani în plus la salariu

Salariul minim național separat pentru tinerii cu vârsta între 18 și 20 de ani va crește, de asemenea, la 8,60 lire sterline (9,88 €) pe oră de la 7,49 lire sterline (8,61 €), ceea ce înseamnă că, în total, creșterile salariale peste inflație vor beneficia 2,7 milioane de lucrători prost plătiți.

Citește și: Lucrează în nămol până la genunchi, dar pretinde că e plătit cu 2.000 lire pe săptămână în UK

Ucenicii vor primi, de asemenea, o creștere, cu o creștere a salariului pe oră de peste 20%, trecând de la 5,28 lire sterline (6.07 €) la 6,40 lire sterline (7.40 €) pe oră.

Cancelarul a acceptat în totalitate propunerile Comisiei pentru salarii mici, care consiliază guvernul cu privire la salariul minim, spunând că ținta conservatorilor de a „termina cu salariile mici” prin ridicarea salariului de trai la două treimi dintr-o măsură a câștigului mediu, fusese acum întâlnită.

„Salariu de viață național a ajutat la înjumătățirea numărului de persoane cu salarii mici începând cu 2010, asigurându-se că munca este întotdeauna plătită”, a spus domnul Hunt.

Bryan Sanderson, președintele Comisiei pentru salarii mici, a declarat că recomandarea de creștere a salariului minim la 11,44 lire sterline (13.15 €) „încercă să îndrepte o cale” printr-un „grad ridicat de incertitudine politică și economică”.

Foto: Freepik- rol ilustrativ

Mișcarea vine în condițiile în care costul mai ridicat al vieții a dus la strângerea bugetelor gospodăriilor, persoanele cu venituri mici fiind cele mai afectate de facturile mai mari la energie și alimente.

Dar astfel de creșteri salariale nu au fost lipsite de îngrijorare din partea unora din industrie. Creșterea similară de anul trecut a determinat companiile de retail și ospitalitate să-și exprime îngrijorarea cu privire la costurile salariale mai mari.

 Kate Nicholls, directorul executiv al organismului din industria ospitalității UK Hospitality, a scris pe o rețea de socializare că această creștere a fost „un memento că, deși guvernul o anunță, companiile o livrează și de ce este atât de vitală, sunt luate alte măsuri pentru a reduce taxele și costurile, în special ratele de afaceri”.

Românii sunt prezenți în domenii esențiale pentru Marea Britanie. De exemplu, în numai sănătate sunt circa 25.000 de români, din care 9.000 sunt medici, avem în serviciile de asistență socială, în construcții sunt foarte mulți români. De asemenea, avem aproximativ 10.000 de studenți

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te