2 avioane Eurofighter britanice, un ATR turcesc, un Boeing cu torpile pe cerul României. Ce spionau?

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.04.2024 - 18:52

2 avioane Eurofighter britanice, un ATR turcesc, un Boeing cu torpile pe cerul României au fost înregistrate pe cerul României. Cea mai ciudată apariție este cea a avionul turcesc care monitoriza „ruta grânelor”.

SHARE

Cerul României a fost, din nou, azi tranzitat de avioane. Suntem deja obișnuiți cu avionul Boeing P-8 Poseidon care monitorizează flota Mării Negrea a Rusiei și ceea ce se întâmplă în Crimeea.

2 avioane Eurofighter britanice, un ATR turcesc, un Boeing cu torpile pe cerul României. Ce spionau?

Azi, am avut parte de alte 3 vizite. Turcii au trimis un ATR pentru a „veghea” rutele comerciale, iar britanicii au dat drumul la 2 Eurofighter Typhoon a căror misiune este, pe moment, necunoscută.

Citește și: România, oficial în „Coaliția avioanelor F-16” care vor lupta contra Rusiei. Când începe asaltul?

Cea mai surprinzătoare este misiunea avionului turcesc. 

În vestul Mării Negre, observăm în prezent două misiuni distincte ale resurselor NATO. Pe de o parte, o misiune SIGINT de rutină este în curs de desfășurare în Delta Dunării, implicând un Boeing P-8A al USN care decolează de la Sigonella.

O misiune mai rar urmărită este cea a unui ATR P-72MPA al Marinei turcești (reg. TCB-754 - c/s MARTI52) care patrulează în apele internaționale din sudul României, unde efectuează o serie lungă de mișcări pe orbită. Este demn de remarcat faptul că prin această zonă trece ruta navelor care transportă grâu ucrainean către alte țări.

De asemenea, pe cer au urcat două Eurofighter Typhoon britanice după cum se vede din harta de mai jos.

Ce vedem aici, deasupra României? Cele două Eurofighter care e un avion britanic de luptă supersonic.

Eurofighter Typhoon este o aeronavă foarte agilă, făcută pentru a efectua misiuni de atac aer-sol și pentru a fi compatibile cu un număr tot mai mare de armament și echipamente diferite, inclusiv rachete Storm Shadow, Brimstone și Marte ER. Typhoon și-a făcut debutul în luptă în timpul intervenției militare din 2011 în Libia, alături de Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie și de Forțele Aeriene Italiene, îndeplinind misiuni de recunoaștere aeriană și de atac la sol. 

Apare și un avion de realimentare

De asemenea, pe cer a mai fost prezent un Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT). Este o aeronavă europeană de realimentare aeriană și de transport militar bazată pe modelul civil Airbus A330. În total, 16 țări au plasat comenzi ferme pentru aproximativ 68 de aeronave, dintre care 51 fuseseră livrate până la 30 noiembrie 2020.

De pe cerul României nu putea lipsi celebru avion Boeing P-8 Poseidon este derivat din avionul Boeing comercial dar are tehnică miliatră și poate face misiuni de supraveghere.

SUA trimit, zilnic, un avion Boeing P-8 Poseidon de la baza militară din Sigonella la Tulcea. Avionul este unul care poate executa misiuni de supraveghere, dar el este dotata cu racherte, tropile și diverse arme.

Avionul are misiunea de a monitoriza Marea Neagră, coasta României de orice manevră periculoasă a Rusiei.

Citește și: HARTA SUA au trimis, azi, un avion cu rachete anti-navă și torpile la Tulcea. Ce misiuni execută?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te