15.000 de lei pentru fertilizare in vitro. Firea: Cererile pot fi depuse on-line din 5 decembrie

DE Daniel Toșa | 22.11.2022 - 12:51
15.000 de lei pentru fertilizare in vitro. Firea: Cererile pot fi depuse on-line din 5 decembrie - FOTO: Facebook/Gabriela Firea

Guvernul va deconta 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro, iar cererile vor putea fi depuse on-line, începând cu data de 5 decembrie, a anunţat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.

SHARE

Precizările au fost făcute marţi, la Palatul Victoria, cu prilejul semnării ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a "Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii"

Gabriela Firea a atras atenţia că în România unul din cinci cupluri suferă de infertilitate. Totodată, din motive financiare, nu toate cuplurile au posibilitatea să urmeze un tratament adecvat, al cărui cost este de aproximativ 3.000 de euro.

Firea a menţionat că, din acest motiv, liderii coaliţiei au decis "extinderea" la nivel naţional a programului privind decontarea procedurilor FIV aplicat de Municipiul Bucureşti, în urma căruia s-au născut 560 de copii.

Citește și: România, obligată să-și reducă consumul de energie cu 5% în orele de vârf: Noile măsuri

"Infertilitatea nu este un moft. Infertilitatea este reală şi este declarată de medici specialişti, iar unul din cinci cupluri infertil... trebuie să ne dea de gândit. De vină sunt mai multe: stresul, poluarea, alimentaţia nesănătoasă, alte patologii. Aşadar, începând din 5 decembrie, se pot depune deja cererile. Se pot depune on-line toate solicitările - pentru că ne digitalizăm, nu mai venim cu dosare cu şină, cu birocraţie - la adresa de e-mail [email protected], iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă, tocmai pentru ca cuplurile sau femeile singure care apelează la acest program să nu aştepte foarte mult", a spus ea.

Gabriela Firea a oferit asigurări că programul va avea anul viitor "o finanţare suficientă".

Citește și: Sute de români și-au „rezolvat” facturile. Au fost prinși cu „intalații” de furat curent sau gaze

"Le asigur pe toate doamnele care ne privesc şi care au temeri că se vor sfârşi banii că nu se întâmplă acest lucru şi ne-am luat cu toţii angajament în faţa dumneavoastră să realizăm proiectul pentru întreaga ţară, nu doar pentru Bucureşti, cât a fost acum doi ani", a spus Firea.

Ea a mai precizat că vor fi acceptate trei proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, în două tranşe: un voucher pentru tratament (în valoare de 5.000 de lei) şi un voucher pentru embriotransfer (10.000 de lei).

Prezent la eveniment, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a reamintit că, printr-o decizie din 2019, persoanelor care doresc să urmeze această procedură le-au fost acordate trei zile de concediu suplimentar plătit, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te