1.000 de persoane aşteaptă undă verde de la talibani pe aeroportul Mazar-i-Sharif pentru a pleca

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.09.2021 - 08:59
1.000 de persoane aşteaptă undă verde de la talibani pe aeroportul Mazar-i-Sharif pentru a pleca / NBC News

Aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv zeci de americani şi afgani care deţin vize pentru Statele Unite sau alte ţări, au rămas blocate în Afganistan duminică pentru a cincea zi consecutiv şi aşteaptă undă verde de la talibani pentru a se îmbarca la bordul unor zboruri.

SHARE

Situaţia celor care speră să plece de pe aeroportul internaţional din oraşul Mazar-i-Sharif (nord) este similară cu cea a miilor de persoane aflate în imposibilitatea de a se urca la bordul unor avioane de la Kabul după ce talibanii au pus mâna pe putere în capitală înainte ca trupele americane să se retragă, arată Agerpres.

Citește și: VIDEO Patru jucători ai Argentinei ridicați de poliție de pe teren în timpul partidei cu Brazilia

Congresmanul republican din Comisia de Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor SUA, Mike McCaul, a declarat pentru "Fox News Sunday" că şase avioane erau blocate pe aeroportul Mazar-i-Sharif având la bord interpreţi americani şi afgani, incapabile să decoleze pentru că nu primiseră autorizaţie de la talibani.

El a spus că talibanii ţin pasagerii "ostatici pentru cereri", dar mai multe surse au contestat declaraţia lui McCaul.

Potrivit lui McCaul, talibanii doresc "ceva în schimb" pentru a aproba zborurile şi el consideră că ei caută să obţină "completa recunoaştere din partea Statelor Unite ale Americii".

Citește și: Sarah Harding, fostă componentă a grupului Girls Aloud, a murit la vârsta de 39 de ani. Avea cancer

O persoană la curent cu efortul de evacuare a declarat pentru Reuters că nu este corect ca pasagerii să fie caracterizaţi drept "ostatici".

New York Times a relatat că organizatorii zborurilor de evacuare din Qatar au spus că avioanele de la Mazar-i-Sharif au primit autorizaţia necesară şi aşteptau aprobarea finală a talibanilor.

"Talibanii nu ţin ostatice avioanele", a declarat citat de ziar Eric Montalvo, un puşcaş marin american în rezervă, cu gradul de maior, implicat în organizarea zborurilor.

Anterior, un alt membru republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Waltz, a cerut Departamentului de Stat să colaboreze cu organizaţiile neguvernamentale pentru a evacua americanii şi afganii în situaţie de risc. Într-o scrisoare către secretarul de stat Antony Blinken, Waltz afirmă că mai multe ONG-uri i-au spus că există curse charter "disponibile, finanţate şi gata de zbor" pentru a scoate oamenii de acolo.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.