100 milioane $, investiţie în "centrul nervos" de comandă al SUA la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.09.2023 - 16:23
100 de milioane de dolari, investiţie americană la Baza Aeriană 71 - Foto: Flickr/Robert Sullivan

Șeful echipei de ingineri ai Armatei SUA, Andrew Stanford și Roger Vogler, șeful de inginerie, au anunţat o investiţie-cheie, la Baza Aeriană 71 de lângă Campia Turzii. Proiectul de 100 de milioane de dolari face parte dintr-un program de modernizare.

SHARE

Oficialii militari americani au marcat finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari, la baza strategică, unde se cheltuiesc peste 100 de milioane de dolari, pentru inițiative care vizează extinderea exploatării forțelor aeriene americane, în sud-estul Europei.

Lucrările de la Baza Aeriană 71 includ o nouă facilitate de operațiuni pentru escadrilă, hangar pentru avioane și sit de parcare, potrivit unui comunicat al Corpului Geniştilor Armatei SUA.

100 de milioane de dolari, investiţie americană la Baza Aeriană 71

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca centru de comandă, pentru planificarea și conducerea misiunilor care operează de la bază.

Între timp, un nou hangar pentru avioane, de 14.000 de metri pătrați, a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

„Aceste proiecte ajută la asigurarea că baza poate sprijini operațiunile aeronavelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în declarație. România este un punct focal pentru Pentagon, deoarece DoD încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre, explică publicaţia militară americană Stars and Stripes.

Citeşte şi: VIDEO Soldații Armatei SUA, exerciții de luptă „corp la corp” la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcție la bază, care presupune alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari.

Încă 220 de milioane de dolari în construcție au loc la alte instalații din România, inclusiv un teren de antrenament, la Poligonul Cincu, și Baza Aeriană "Mihail Kogălniceanu", care servește ca principal hub al armatei americane în România.

Proiectele românești „contribuie la pregătirea și receptivitatea forțelor americane în Europa” și „consolidează apărarea colectivă și securitatea aliaților NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful Departamentului de inginerie și construcții al districtului Europa al Corpului de Armată.

Citeşte şi: Delegație a Congresului SUA, la baza aeriană Mihail Kogălniceanu

Eforturile sunt finanțate prin inițiativa europeană de descurajare, a Comandamentului European al SUA, care se concentrează pe creșterea capacităților militare de fortificare a teritoriului statelor membre NATO, împotriva unei potențiale agresiuni ruse.

În ultimii ani, avioanele de vânătoare ale Forțelor Aeriene au făcut rotații către Câmpia Turzii, dar erau necesare îmbunătățiri pentru ca SUA și aliații să extindă operațiunile.

Fără îmbunătățiri, Forțele Aeriene ar fi limitate în ceea ce ar putea trimite la bază, a spus serviciul, în 2020, când căuta finanțare pentru proiecte.

Citeşte şi: Avioane F-22 Raptor, cele mai puternice din lume, au ajuns la Câmpia Turzii. Misiune de antrenament

Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene pun în zbor în mod curent și drone MQ-9 Reaper, de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere, nu departe de granița României cu Ucraina.

Generalul de brigadă român Cătălin-Eugen Micloş, comandantul Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, a spune că îmbunătăţirile sunt un semn de creştere la bază, unde "totul devine din ce în ce mai bun".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te