Trafic la vedere. 300 €, prețul unei vize de flotant pentru înscrierea copilului la o „școală bună”

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.06.2022 - 15:47
Trafic la vedere. 300 €, prețul unei vize de flotant pentru înscrierea copilului în „școli bune” / Inquam Photos/ Octav Ganea

Traficul cu vizite de flotant în schimbul posibilității de a înscrie un copil la o „școală bună” se face la vedere. Pentru ca un copil să poată fi înscris la o anumită școală, trebuie să domicilieze pe una din străzile „arondate” unității de învățământ.

SHARE

Potrivit ordinului ce conține metodologia de înscriere la școală „școala de circumscripţie este definită ca unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului. Totalitatea străzilor arondate unităţii școlare formează circumscripţia acesteia. Anul acesta, la data de 28 martie 2022, atât școlile, cât și inspectoratele școlare au afișat circumscripțiile școlare, planul de școlarizare propus și numărul de clase pregătitoare alocate”.

Citește și: Evaluare națională mincinoasă: 9,8 - media din gimnaziu, nota 4 la examen. Cîmpeanu vrea schimbare

Anul acesta, în 11 - 12 mai 2022 a avut loc procesarea de către comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice, și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.

Câteva zile mai târziu, între 13 - 25 mai 2022 a avut loc procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/ transmise de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere.

Citește și: VIDEO Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile. Sfaturi pentru o evaluare națională de succes

 

Ce se întâmplă când părintele crede că școala de circumscripție nu este atât de bună pentru copilul său

„ În trecut, se vorbea chiar de mită pentru a fi admis în cele mai “bune” școli. Din fericire, astăzi procesul de înscriere este reglementat. Legea nu permite ca unui copil cu domiciliul din circumscripția școlii să-i fie refuzată înscrierea, dar în același timp tolerează stabilirea fictivă, adică doar în acte, a domiciliului sau reședinței persoanelor, fără ca familiile să locuiască efectiv la adresele de “flotant” din apropierea școlii.

În fiecare primăvară, părinții solicită rudelor, prietenilor sau cunoscuților ajutor pentru schimbarea reședinței (asa-numita viză de flotant) în circumscripția școlară a școlii dorite, sesamul care le deschide poarta școlii. Sunt părinți care își fac viză de flotant doar pentru o lună, cat durează înscrierile la școală, în apartamente specializate în vânzarea acestor vize de flotant. Anul următor, alte persoane își fac viză în același apartament “gazdă” primitor cu flotanții. Această practică a vizelor de flotant a contribuit la supra-aglomerarea din școlile considerate bune”, a explicat, pentru Newsweek România, cercetătorul Sergiu Moroianu, care a obținut un doctorat la MIT, cea mai bună universitate din lume.

Traficul cu vize, la vedere

Vizele de flotant pentru încrierea copiilor la școală se tranzacționează pe toate site-urile de anunțuri. O simplă căutare pe net arată care sunt școlile cele mai căutate din București.

„Ofer viza de flotant pentru inscriere la scolile 117 si 156”, altcineva oferă „viză de flotant pentru Școala 307 din Obor”.

 

Altcineva pune și prețul: „Ofer viza de flotant scoala nr 79, Bucuresti Pret: 300 euro”


Nu există doar oferte, ci și cerere. Cineva vrea să cumpere viză de flotant pentru școala 179. Și pentru a nu exista niciun dubiu menționează și străzile care sunt arondate acestei școli.

Cel care a dat acest anunț: „Rog urgent viza flotant Școala 49, Sector 2”, este atât de disperat încât și-a lăsat numărul de telefon mobil. Iar altcineva cere: „Doresc viza flotant bucuresti sector 2 scoala Maria Rosetti Doresc viza flotant pe una din strazile arondate scolii Maria Rosetti”. 

Un caz concret: Școala Pia Brătianu

Un alt anunț spune: „Caut viza flotant zona scolii Pia Brateanu-Scoala 17”.

Sergiu Moroianu vorbește tocmai de efectele acestor tranzacții cu vize de flotant de la școala în cauză: „La școala Pia Brătianu, din 99 de elevi înscriși în clasele pregătitoare până la data de 31 martie 2021, doar 22 aveau domiciliul în circumscripția școlară, restul fiind “flotanți”. Aceeași situație și la Școala Herăstrău, unde procentul celor cu viză de flotant contribuie decisiv la supraaglomerarea în școală”.

De altfel, în 2020, cele mai aglomerate școli au fost școala Gimnazială „Pia Brătianu” cu 1.435 elevi, urmată de școala Gimnazială “Herăstrău” cu 1.407 elevi și școala Gimnazială nr. 179 cu 1.375 elevi.

Înscrierea la școlile pregătitoare s-a închieat în urmă cu câteva zile. Febra vizelor de flotant s-a stins, dar ea va reînvia la anul când goana după „școala de aur” reîncepe.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te