Măslinul Păcii, oferit Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative de Papa Francisc

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.09.2024 - 13:10
Papa Francisc a oferit Măslinul Păcii Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative în cadrul Congresului Internațional al Catedrelor Scholas Foto: SNSPA
Papa Francisc a oferit Măslinul Păcii Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative în cadrul Congresului Internațional al Catedrelor Scholas Foto: SNSPA

Papa Francisc a oferit Măslinul Păcii Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative în cadrul Congresului Internațional al Catedrelor Scholas, desfășurat pentru prima dată în România.

SHARE

Papa Francisc a oferit Măslinul Păcii Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative în cadrul Congresului Internațional al Catedrelor Scholas, desfășurat pentru prima dată în România.

Măslinul a fost plantat vineri, 20 septembrie 2024, în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al IX-lea Congres internațional al Catedrelor Scholas, organizat de SNSPA, prin Centrul Regional Scholas Occurrentes din cadrul universității, în colaborare cu Fundația pontificală Scholas Occurrentes.

Măslinul Păcii, oferit Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative de Papa Francisc

La ceremonie, au participat Excelența Sa, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova, José María del Corral, director al reţelei educative pontificale Scholas Occurrentes, președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Gh. Bărbulescu, coordonator al Centrului Regional Scholas Occurrentes din țara noastra, și rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

“Consider că activitatea Scholas Occurrentes este foarte importantă într-un domeniu esențial precum educația și formarea tinerei generații. Trăim într-o lume în care există războaie și un extraordinar progres tehnologic, dar trebuie să dezvoltăm simțirea, adevăratul sens al vieții noastre. Și Scholas Occurrentes este un loc în care formarea este în această direcție. Le mulțumesc pentru efortul depus.

În cele 3 luni de cand mă aflu aici, am avut oportunitatea de a vizita câteva școli din România. Am fost impresionat de nivelul pregătirii și de pasiunea pe care am descoperit-o în domeniul educației. Deci acesta este viitorul țării voastre.”, a susținut Excelența Sa, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova

“Această placă, binecuvântată de Papa Francisc pentru a însoți plantarea Măslinului, capătă o semnificație specială în cadrul acestui Congres și în această universitate, unde discutăm zilele acestea despre cunoaștere și sens. Și, așa cum spune Papa Francisc, războiul este absența sensului.

De aceea, astăzi plantăm împreună acest Măslin și îl udăm cu educația de zi cu zi. Aș dori să le mulțumesc în mod special lui Iordan Gh. Bărbulescu, Remus Pricopie și ministrului Ligia Deca pentru că au făcut posibil acest Congres și pentru angajamentul lor față de Scholas.”, a susținut José María del Corral, președintele Scholas Occurrentes.

“Acest moment istoric pentru SNSPA evidențiază legăturile puternice dintre educație și pace, precum și contribuția activă a universității noastre la dezvoltarea unei lumi mai echitabile și mai unite.

Prezența Măslinului Păcii la SNSPA subliniază angajamentul comun pentru pace, toleranță și colaborare internațională. Vom continua, prin Centrul Regional Scholas Occurrentes din cadrul SNSPA, unic în Europa de Est, și prin programul internațional University of Meaning / Universidad del Sentido, inițiat de Papa Francisc, primul de acest gen din Europa, să consolidăm cooperarea cu Fundația pontificală Scholas Occurrentes, prin dezvoltarea unor proiecte comune în domenii de interes global, precum educația tinerilor, sustenabilitatea și inovația socială.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Congresul internațional al Catedrelor Scholas, premieră în România

Cel de-al IX-lea Congres internațional al Catedrelor Scholas a fost deschis miercuri, 18 septembrie 2024. Joi, 19 septembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, a participat la lucrările congresului. Cu această ocazie, Fundația pontificală Scholas Occurrentes i-a oferit medalia pentru liderii care au produs o schimbare pozitivă în educație, prin promovarea valorilor, solidarității și dialogului intercultural.

Congresul s-a desfășurat la sediul SNSPA, în perioada 18-20 septembrie 2024, și a reunit peste 70 de persoane din 14 de țări, actori implicați în domeniul educației – profesori, cercetători, studenți, înalţi oficiali, lideri religioși, reprezentanți ai mediului cultural, de afaceri și sectorului public, răspunzând apelului Papei Francisc: promovarea educației ca instrument esențial pentru schimbarea socială. În spiritul edițiilor anterioare, evenimentul s-a încheiat cu plantarea tradiționalului Măslin al Păcii, a cărui placă comemorativă a fost binecuvântată de Papa Francisc.

Prin succesul acestui congres, Fundația Scholas Occurrentes și SNSPA au reafirmat angajamentul față de educație ca pilon central al dezvoltării sustenabile și sociale.

Scholas Occurrentes este o mișcare de tineret pentru educație, creată de Papa Francisc în 2013. În prezent, desfășoară activități pe cinci continente și are o rețea educațională de peste 500.000 de organizații. În februarie 2019, în timpul vizitei instituționale a lui José María del Corral (Director Global Scholas Occurrentes) la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a avut loc semnarea Acordului dintre Scholas Occurrentes și SNSPA. Deschiderea Centrului Regional Scholas Occurrentes a avut loc pe 21 martie 2019.

 Unul dintre primele programe implementate a fost Catedra Scholas SNSPA, care funcționează în cadrul Catedrelor Scholas Internațional, o rețea educațională care reunește 100 de universități și 35 de observatori.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te