Într-o singură zi, CNATDCU a retras titlurile de doctor pentru 16 plagiatori de la Academia SRI

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 19.03.2019 - 14:50
Generalul SRI Dumitru Dumbravă/FOTO: Facebook.com

Vineri, 15 martie, plenul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis prin vot retragerea titlului de doctor pentru 16 persoane care obținuseră titlul la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”a SRI.

SHARE

Cel mai răsunător nume de pe listă este cel al lui Dumitru Dumbravă, „deconspirat" drept plagiator de pressone.ro.

Trei din familia Oprea, plus secretara

 

Conform documentelor postate pe site-ul CNATDCU, cei 16 sunt Romeo Oiță, Ana Maria Goleanu, Cătălin Ștefan Ibănescu, Florina T. Ștefănie (Vevera), Nae Gabriel Radu Cătălin, Ioan Șandru, Mihai Gogancea Vătășoiu, Marius Sticlaru, Dumitru Dumbravă, Adela Loredana Popescu, Cezar Adrian Tolescu, Ana Maria Oprea, Gabriel Naghi, Marius Alexandru Tudor, Sorin Gabriel Cozma și Ionel Goian.

Ana Maria Tudor este fiica fostului vicepremier Gabriel Oprea, iar Marius Alexandru Tudor, ginerele acestuia. Și Oprea senior a rămas în trecut fără titlu, din aceleași motive de plagiat. Adela Loredana Popescu este fosta secretară a controversatului politician UNPR.

L-a costat postul

 

Teza generalului Dumitru Dumbravă, fost secretar general al Serviciului Român de Informații, a fost analizată de doi profesori de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I" și unul de la Academia de Poliție "Alexandru Ioan Cuza". Aceștia au confirmat suspiciunile care existau în sesizarea înregistrată la CNATDCU în luna iulie 2018 și au propus retragerea titlului. Acesta fusese acordat pentru lucrarea cu titlul "Aspecte cu relevanță privind securitatea în spațiul cibernetic", susținută în 2012.

În luna iulie 2018, pressone.ro a publicat un articol în care erau prezentate mai multe exemple de fragmente plagiate de general în teza sa. O lună mai târziu, acesta a fost trecut în rezervă.

Dumbravă a fost perceput în spațiul public drept unul dintre cei mai influenți generali din serviciul secret, căpătând notorietate după ce a declarat că justiţia este un câmp tactic pentru SRI.

50% plagiate

 

Cu excepția tezei lui Dumbravă, lucrările de mai sus au ajuns pe masa CNATDCU în urma unor verificări și, ulterior, a unor sesizări ale Academiei care a analizat din punctul de vedere al respectării criteriilor de integritate toate lucrările susținute la Școala Doctorală a acestei institții de învățământ superior de la înfiiințare.

Din octombrie 2018 și până în prezent, Academia a depus 30 de astfel de sesizări, dar a a anunțat că, în final, cifra va crește la 40. Aceasta înseamnă că Academia recunoaște că aproape 50% din doctoratele girate aici sunt plagiate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te