Elevii vor fi supravegheați audio-video în școli. Cum vor putea fi folosite înregistrările?

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.03.2024 - 21:35
Elevii vor fi supravegheați audio-video în școli. Cum vor putea fi folosite înregistrările? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Elevii vor fi supravegheați audio-video în școli. Ligia Deca a anunțat modificarea cadrului legislativ pentru a se putea instala sisteme de supraveghere în școli.

SHARE

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că s-a decis modificarea cadrului legislativ, astfel încât şcolile să poată instala sisteme de supraveghere, fără acordul părinţilor, elevilor majori sau al cadrelor didactice. Înregistrările vor putea fi, însă, folosite doar pentru cercetarea eventualelor cazuri de violenţă pentru aflarea adevărului.

Elevii vor fi supravegheați audio-video în școli. Cum vor putea fi folosite înregistrările?

”În afară de măsurile pe care le-am luat deja, pe lângă activităţile de prevenţie, este important ca în situaţiile de violenţă să putem afla adevărul vis-a-vis de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă ce pot apărea în spaţiul şcolar”, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, într-o conferinţă de rpesă.

Aceasta a explicat că prevederea actuală a legii permite şcolii supravegheare audio-video doar după consultarea cadrelor didactice a părinţilor sau elevilor majori.

”Modificarea propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă dă şcolii posibilitatea de a decide, în interesul comunităţii şi sigur în funcţie de specific, fără a mai fi condiţionată de acordul părinţilor sau al cadrelor didactice (...) Practic, şcolile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă şi îşi asumă răspunderea pentru respectarea prevederilor privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal”, a mai declarat Deca.

Ministrul Educaţiei a explicat că sistemele audio-video pot fi instalate şi în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivităţi, cămine, internate, biblioteci şcolare sau centre de informare.

”Am încredere că, atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranţă, vor înţelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor şi a tuturor celor care sunt în preajma lor în unităţile de învăţământ. Însă aş dori să subliniez, aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violenţă, respectiv a cazurilor ce vizează protecţia bunurilor”, a mai declarat Ligia Deca.

Citește și: Misiune deasupra României. Avioane de spionaj escortate de Eurofighter patrulează Gurile Dunării

Ministrul a explicat, însă, că ”şcolile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadelor didactice, iar această interdicţie este prevăzută explicit în lege”.

”Şcolile au, în schimb, obligaţia de a pune la dispoziţie a organelor de control şi organelor de cercetare penală înregistrările audio-video atunci când situaţia o impune (...) Accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor în baza unei cereri scrise, motivate, adresate directorului unităţii de învăţământ de către părinţi sau de către reprezentanţi ai  instituţiilor care au atribuţii privind soluţionarea cazurilor de violenţă”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

De asemenea, Ligia Deca s-a referit şi la o modificare care vizează profesorii cercetaţi pentru infracţiuni incompatibile cu funcţia.

”Am propus introducerea prevederii conform căreia, în cazul în care un cadru didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracţiuni incompatibile cu funcţia didactică, pe perioada desfăşurării cercetării penale, acesta să nu mai desfăşoare activităţi didactice cu beneficiarii primari. Până acum această prevedere s-a adresat doar cercetării disciplinare, am extins practic şi pentru cei care se află în proces de desfăşurarea cercetării penale”, a mai afirmat Ligia Deca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te