COVID în Moldova: 300 de gravide și 2.073 copii, infectați. 125 de profesori, pozitivi în două zile

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.09.2020 - 11:05
Deschiderea școlii în Moldova / agora.md

În Republica Moldova s-a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri cu COVID într-o singură zi. O dată cu începerea școlii a crescut numărul de profesori depistați pozitiv.

SHARE

Din cele 1.252 de instituții de învățământ primar, gimnazial, liceal publice și private, la 1 septembrie, s-au redeschis 1.233 de instituții cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor.

Ca o consecință, după numai două zile, „125 de profesori sunt infectați cu noul tip de coronavirus. Alte 250 de cadre didactice se află în izolare. Datele au fost enunțate de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov”, potrivit agora.md.

Profesorii au fost,deja, anunțași, că li s-a suplimentat normele. Șeful de la educație anunța că peste 7% dintre profesori vor activa în acest an cu peste 1,5 norma didactică. 

Paturi speciale pentru copii

Elevii nu sunt ocoliți de noul coronavirus. Până în prezent, 2.073 de copii s-au infectat cu noul coronavirus.

„Cea mai afectată grupă de vârstă este cea de 11-17 ani. Și vârsta de sub un an este destul de afectată, având practic 10% din totalul de copii”, a declarat medicul epidemiolog Alexei Ceban din cadrul „Agenției Naționale pentru Sănătate Publică”, potrivit aceleiași surse.

Astfel, s-a decis: copiii care sunt infectați cu COVID-19 vor fi internați și la Institutul Mamei și Copilului, nu doar la Spitalul „Emilian Coțaga”, așa cum era până în prezent. Decizia a fost luată de autorități pentru a face față fluxului de internări.

Prin urmare, în cadrul instituției vor fi disponibile 25 de paturi pentru tratarea copiilor infectați, inclusiv cinci paturi pentru copiii născuți prematuri și nou-născuți.

Totodată, au fost testate pozitiv la infecție 288 de gravide. Dintre acestea, 56 sunt în trimestrul III de sarcină, 29% - în trimestrul II, iar 15% - în primul trimestru.

„Chemăm femeile care sunt la moment în perioada de sarcină să fie cât mai vigilente și să fie la comunicare cu medicul ginecolog și cu medicul de familie, iar, la apariția unor simptome, să se adreseze după asistență medicală”, a menționat Alexei Ceban.

Record de infectări

În cursul zilei de ieri, autoritățile de la Chișinău au anunțat că au fost depistate alte 632 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Astfel, bilanțul infectărilor urcă la 38.372 de cazuri. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, după prelevarea a 2.503 teste primare. 

Mai mult, alte 12 persoane au cedat în fața virusului. Așadar, bilanțul deceselor a urcat la 1.306. 

Caz dramatic la Soroca

Grădinițele din orașul Soroca rămân închise până pe 14 septembrie. Decizia autorităților locale a fost luată în legătură cu situația epidemică alarmantă privind numărul de cazuri COVID-19 din localitate. 

Redeschiderea grădinițelor la Soroca întârzie din motivul creșterii, în ultimile zile, a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, se arată în anunțul primăriței orașului Soroca, Lilia Pilipețchi.

Grădinițele din orașul Soroca rămân închise până pe 14 septembrie. Decizia autorităților locale a fost luată în legătură cu situația epidemică alarmantă privind numărul de cazuri COVID-19 din localitate. 

Redeschiderea grădinițelor la Soroca întârzie din motivul creșterii, în ultimile zile, a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, se arată în anunțul primăriței orașului Soroca, Lilia Pilipețchi, potrivit agora.md.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te