Cine este în Grupul care a decis deschiderea școlilor și după rata de 6 la mie. Arafat e președinte

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.09.2021 - 13:35
Cine este în Grupul care a decis deschiderea școlilor și după rata de 6 la mie. Arafat e președinte / Wkrg

Specialiştii au decis, miercuri, că școlile pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate.

SHARE

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României este cel care a decis ca elevii și profesorii să meargă, în continuare la școală, chiar dacă rata de infectare depășește 6 la mie.

Citește și: 29.000 de elevi învață, în continuare, în 205 de școli cu toalete din fundul curții

Anterior, un Ordin al Ministrului Sănătății și Educației stipula că toate școlile trec în online dacă în respectivul oraș incidența este de peste 6 la mia de locuitori în 14 zile. București a trecut, de ieri, de această incidență, iar Timișoara la începutul săptămânii.

Citește și: Părinții protestează, nemulțumiți de menținerea școlilor deschise și la incidența de șase la mie

Cine este și ce face Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase

Prima decizie a Grupului a fost luată în luna ianuarie a anului 2020 și președinte semna Raed Arafat. Detalii AICI

În cadrul ședinței s-a făcut o analiză de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale, care a relevat lipsa sau insuficiența echipamentelor de protecție necesare internvenției pentru transportul pacienților suspicionați sau confirmați cu noul Coronavirus.  
 

În ianuarie 2021, prin Hotărârea CNSU nr. 2 a fost actualizată componența Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Componența o găsiți mai jos iar președinte este tot Raed Arafat. Se poate vedea că membri Grupului fac parte din mai multe ministere: Afaceri Externe, Transport, Apărare.

Newsweek România a cerut DSU să spună dacă a fost modificată componența Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Am cerut să știm pe ce bază științifică a fost anulat pragul de 6 la mie pentru trecerea școlilor în online. Nu am primit răspuns.

Ce a decis Grupul

Referitor la scenariile de functionare a şcolilor, astăzi, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competenţe medicale/epidemiologice):  

1. Decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate şi adoptarea deciziilor de suspendare a prezenţei fizice în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităţilor competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecţie sanitară în şcoli.  

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”, a transmis, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.  

Potrivit acestuia, după această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern şi abilitarea miniştrilor educaţiei şi sănătăţii să opereze modificări în ordinul comun, în concordanţă cu hotărârile adoptate.  

”Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcţionare a şcolilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021”, a mai transmis Cîmpeanu.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te