Ce să faci când copilul urăște temele. Iată cum poți schimba asta. 10 sfaturi utile

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.02.2024 - 14:46
Părinții îi pot ajuta pe copii la teme Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Copiii pot fi învățați să nu mai urască temele Foto: freepik.com - rol ilustrativ

Sunt mulți copii care refuză pur și simplu să facă temele. Astfel se ajunge la o luptă continuă și obositoare între ei și părinți. Există însă niște lucruri ce pot ajuta.

SHARE

Copiii au mai mult succes la școală atunci când părinții sunt interesați activ de temele lor - le arată copiilor că ceea ce fac este important.

Desigur, a ajuta cu temele nu ar trebui să însemne să petreci ore în șir cocoșat deasupra unui birou. 

Ce să faci când copilul urăște temele. 10 sfaturi utile pentru a schimba acest lucru

Părinții pot fi de sprijin, demonstrând abilități de studiu și organizare, explicând o problemă dificilă sau doar încurajând copiii să ia o pauză. Și cine știe? Părinții ar putea chiar să învețe ceva sau două!

Iată câteva sfaturi pentru a ghida drumul:

Cunoașteți profesorii - și ceea ce caută. Participați la evenimente din școală, cum ar fi conferințe părinți-profesori, pentru a vă întâlni cu profesorii copilului dumneavoastră. Întrebați despre politicile lor legate de teme și despre cum ar trebui să vă implicați.

Citește și: Expert în Educație despre temele elevilor: ”Când utilizezi doar sancțiunea, încurajezi frauda”

Creați o zonă prietenoasă cu temele. Asigurați-vă că au un loc bine luminat pentru a-și face temele. Păstrați hârtie, creioane, lipici, foarfece la îndemână.

Programați o oră regulată de studiu. Unii copii lucrează cel mai bine după-amiaza, după o gustare și o perioadă de joacă; alții pot prefera să aștepte până după cină.

Ajută-i să facă un plan. În nopțile grele cu teme pentru acasă sau când există o sarcină deosebit de grea de rezolvat, încurajează-ți copilul să împartă munca în bucăți ușor de gestionat. Creați un program de lucru pentru noapte, dacă este necesar - și luați timp pentru o pauză de 15 minute la fiecare oră, dacă este posibil.

Păstrați distracția la minimum. Aceasta înseamnă că nu există TV, muzică tare sau apeluri telefonice. (Totuși, uneori, un apel telefonic către un coleg de clasă despre o temă poate fi de ajutor.)

Citește și: Statutul elevului. Profesorii ar putea fi obligați să justifice nota la lucrările scrise în 15 zile

Asigurați-vă că își fac singuri treaba. Ei nu vor învăța dacă nu gândesc singuri și nu fac propriile greșeli. Părinții pot face sugestii și pot ajuta cu indicații. Dar este treaba unui copil să învețe.

Fii un motivator și monitor. Întrebați despre teme, chestionare și teste. Încurajează-te, verifică temele terminate și fă-te disponibil pentru întrebări și preocupări.

Dă un exemplu bun. Copiii tăi te văd vreodată cum îți echilibrezi bugetul sau citești o carte? Copiii sunt mai predispuși să urmeze exemplele părinților decât sfaturile lor.

Lăudați munca și eforturile lor. Postați un test sau un proiect artistic pe frigider. Menționați realizările academice rudelor.

Dacă există probleme continue cu temele, obțineți ajutor. Vorbește despre asta cu profesorul copilului tău. Unii copii au probleme în a vedea tabla și pot avea nevoie de ochelari; alții ar putea avea nevoie de o evaluare pentru o problemă de învățare sau o tulburare de atenție, conform kidshealt.com.

Recent, elevii români au făcut, împreună cu Organizația Salvați Copiii, un proiect pentru statutul elevului. Ei vor o reglementare clară a temelor, astfel încât acestea să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te