Câţi profesori îşi declară banii din meditație în România? Studenții dau ore mai ieftin

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.11.2023 - 09:09
Câţi profesori îşi declară banii din meditație în România? Studenții dau ore mai ieftin - Foto: Ziarul de Iași/ Imagine cu caracter ilustrativ

La doar două luni de la începerea şcolii, marea majoritate a profesorilor căutaţi de părinţi, care oferă meditaţii, au rămas fără locuri disponibile.

SHARE

La doar două luni de la începerea şcolii, marea majoritate a profesorilor căutaţi de părinţi, care oferă meditaţii, au rămas fără locuri disponibile.

Câţi profesori îşi declară banii din meditație în România? Studenții dau ore mai ieftin

Părinţii care nu şi-au înscris din timp copiii la meditaţii riscă să nu mai găsească nicio oră liberă în programul celor mai „vânaţi” profesori pentru pregătiri.

Însă, câţi dintre aceştia îşi declară veniturile obţinute din meditaţii? În anul 2022, doar 382 de cadre didactice din judeţul Iaşi şi-au declarat venitul obţinut din meditaţii.

Conform datelor la nivel naţional oferite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), transmise la solicitarea ziarului Gândul, 382 de persoane fizice din judeţul Iaşi au depus la sediul judeţean al Finanţelor declaraţii unice (formular D212 – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice) pentru activităţile cu cod CAEN 8552 – Învăţământ în domeniul cultural – limbi străine, muzica, teatru, dans, arte plastice şi alte arte şi cu CAEN 8559 – Alte forme de învăţământ.

În anul 2020, de exemplu, au fost doar 328 de dascăli din Iaşi, cu un venit însumat de 2.254.232 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 6.872 de lei pentru fiecare cadru didactic care a declarat venituri din meditaţii.

În 2021, numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care au declarat veniturile din meditaţii a crescut puţin, la 334, iar veniturile au urcat la 3.037.119 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 9.093 de lei pentru fiecare cadru didactic.

În anul 2022, venitul net anual aproape s-a dublat, ajungând la 4.597.336 de lei, pentru 382 de contribuabili. Totodată, şi venitul din meditaţii pentru fiecare aproape s-a dublat, ajungând la 12.034 de lei, faţă de 6.872 de lei în 2020.

Nu mai sunt locuri disponibile

În cazul în care profesorii de la clasă sau cei recomandaţi nu sunt disponibili, părinţii apelează la anunţurile de pe reţelele sociale. Pe Facebook există grupul Meditaţii/Pregatire Iasi, unde atât cadrele didactice, centrele de meditaţii şi studenţii sau absolvenţii îşi publică ofertele.

Reporterii „Ziarul de Iaşi” au verificat mesajele şi i-au contactat pe o parte dintre aceştia, pentru a afla care este procedura de înscriere a unui elev, dar şi dacă mai au locuri disponibile, la două luni după începerea anului şcolar.

Am aflat că mulţi profesori care oferă meditaţii preferă întâi o evaluare iniţială, pentru a şti exact unde se situează elevul şi la ce nivel ar trebui să lucreze, în concordanţă cu pretenţiile părinţilor.

Apoi, importante pentru cadrul didactic mai sunt câteva informaţii: dacă elevul învaţă dimineaţa sau după-amiaza, şcoala unde studiază, media acestuia şi, bineînţeles, zona în care locuieşte, pentru ca deplasarea la reşedinţa cadrului didactic să fie facilă.

Cei contactaţi cu greu au mai găsit un loc liber în agendă, unii dintre ei precizând de la început că nu mai există posibilitatea de a primi vreun elev în acest an şcolar. În ceea ce priveşte preţurile, în cazul cadrelor didactice ce au publicat oferta meditaţiilor pe internet, preţul depăşeşte rareori 100 de lei.

Însă, în cazul profesorilor cunoscuţi, de la liceele de elită din Iaşi, tariful poate creşte chiar şi la 150-200 de lei pentru două ore de pregătire.

Meditaţii mai ieftine, oferite de studenţi

Piaţa meditaţiilor din Iaşi este reprezentată, într-o bună parte, şi de studenţi. Pe site-ul anunturi-meditatii.ro, o bună parte a anunţurilor sunt ale studenţilor dispuşi să ofere meditaţii la diverse materii.

Algoritmul site-ului este simplu: oricine poate publica un anunţ, fie cadru didactic, student sau chiar elev, menţionând materia şi nivelul pentru care oferă meditaţii, preţul serviciului, locaţia unde vor avea loc întâlnirile, experienţa, studiile şi vârsta.

În cazul studenţilor, mulţi precizează că au cel puţin trei ani de experienţă, şi, ca un avantaj, susţin pregătirile la domiciliul elevului.

Materiile la care aceştia pot oferi meditaţii sunt diverse, de la matematică sau limba română, până la biologie, chimie, geografie, logică, informatică sau chiar arhitectură. Tariful unei pregătiri cu un student pleacă de la 40 de lei şi poate ajunge la 100 de lei.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te