Newsweek România a prezentat, săptămânile trecute, situația unor elevi care au trecut prin gimnaziu fără să cunoască limba română și/sau să dețină minime cunoștințe de matematică. Elevi cu medii peste 8 în clasele V – VIII au obțin note mult sub 5 la examenele de la Evaluarea Națională.
Citrește și: Elev de 8,59 la clasă, nota 2 la examenul de Evaluare. Diferențe și de 5 puncte în toate județele
Cum examenul de Evaluare Națională nu se pică, elevii au fost repatizați la licee, chiar dacă au obținut medii mult sub 5.
Elevi care au luat note de 2 și 3 la examenul de matematică de la Evaluarea Națională au intrat la liceu în clase de matematică-fizică sau de economie.
Citește și: Elevi cu note de 3 și 4 la matematică la Evaluarea Națională, admiși în licee de mate-informatică
Acești elevi nu au recuperat cunoștințele de matematică pe parcursul celor 4 ani de liceu. Deși, la liceele de matematică-fizică unde au fost repartizați se predă intensiv matematică.
Newsweek România a descoperit numeroase cazuri de elevi care au terminat specializarea matematică-fizică și, după 4 ani de studiu, au obținut note mult sub 5 la examenul de matematică de la Bacalaureat.
Un absolvent al Colegiului Tehnic „Dimitri Leonida” din București, la zi, din promoția curentă, a luat nota 3,1 la examenul de matematică. Un altul de la liceul „Lucian Blaga” a obținut nota 1,85.
Un elev care a terminat liceul anii trecuți a obținut 3,25 la matematică, studiind la Liceul Teoretic Rosetti. Doi elevi de la Liceul Energetic au obținut la matematică note de 2,7, respectiv 3.
Un alt licean, care a studiat la clasa de mate-fizică la un colegiu din Alexandria, a obținut nota 2,5 la matematică.
Un tânăr de la Colegiul Dobrogean din Tulcea a obținut 1,7 la matematică.
După 4 ani de studiu al matematicii, un elev de la liceul Liviu Rebreanu (județ Sălaj) au obținut nota 2,25 la matemarcă. Un altul - 4,25.
Baclaureat 2021
După soluționarea contestațiilor, rata generală de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare) a crescut cu 2%, în raport cu rezultatele inițiale: de la 67,8% la 69,8%. Față de prima sesiune a anului trecut, creșterea este de aproape 5% (64,50% - rată de succes în anul 2020).
Pentru promoția curentă, rata de reușită este 75,70% (în creștere cu 1,8%), iar pentru promoțiile anterioare - 30,20% (în creștere cu 2,6%). Astfel, din totalul celor 126.999 de candidați prezenți (110.358 din promoția curentă și 16.641 din promoțiile anterioare) au promovat 88.587 de candidați: 83.557 de candidați aparțin promoției 2021, iar 5.030 provin din promoțiile anterioare.