10.000.000 lei pentru ca 126 de școli să scape de toaleta din curte. Primăriile nu au cheltuit banii

DE Alex Darvari | Actualizat: 03.09.2022 - 13:57
Școala în fundul curții - FOTO: Arhiva

Guvernul a repartizat, încă din luna mai sumele de bani necesare pentru ca școlile cu toalete în curte să fie reabilitate, iar elevii să beneficieze de condiții sanitare bune în instituțiile de învățământ. În majoritatea cazurilor, lucrările nu s-au finalizat.

SHARE

Potrivit unei hotărâri de guvern din 11 mai 2022, „Se aprobă repartizarea sumei de 10.078 mii lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educației pe anul 2022, pentru continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate în anul 2021 conform Hotărârii Guvernului nr. 1.188/2021 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educației, pentru finanțarea în anul 2021 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat și ale căror lucrări nu au fost realizate sau finalizate la 31.12.2021, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Ce mai spune Hotărârea de Guvern


Sumele s-au transferat către bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Autoritățile administrației publice sunt responsabile de utilizarea sumelor repartizate. La sfârșitul anului 2022 sumele rămase neutilizate se virează la bugetul de stat, potrivit aceleiași Hotărâri.

Citește și: 1.000 lei „ghiozdanul minim” pentru un copil în prima zi de școală. Pe ce plătesc părinții mai mult

În total este vorba de 126 de unități de învățământ cărora le-au fost alocate sume de bani. Școlile sunt administrate de primării care au primit bani și trebuiau să gestioneze lucrările pentru amenajarea grupurilor sanitare.  Din informațiile Newsweek România, majoritatea primăriilor nu au reușit să finalizeze lucrările de reabilitare a școlilor. Multe dintre primării au primit și anul trecut bani pentru reabilitarea școlilor de pe lista de mai jos.

Lista unităților AICI

Premierul a cerut rezolvarea problemei

Premierul Nicolae Ciucă a cerut un plan ca să fie eliminată problema toaletelor din curtea şcolii, apreciind că aceasta reprezintă „o pată pe imaginea sistemului de învăţământ”.


„Nu mă sfiesc deloc să discut despre ceea ce înseamnă imaginea sistemului de educaţie în România, când vorbim de toalete în curtea şcolii. S-au făcut demersuri ca numărul acestor unităţi de învăţământ să fie redus. Totuşi, a rămas un număr destul de mare şi, din punctul meu de vedere, este inacceptabil, motiv pentru care, ieri (marţi – n.r.), în videoconferinţă, am solicitat tuturor autorităţilor, conducerii Ministerului Educaţiei, precum şi autorităţilor locale ca până la finele anului să mi se prezinte planul prin care anul viitor să eliminăm această pată de pe imaginea sistemului de învăţământ”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.


„Este păcat, se fac eforturi, se munceşte foarte mult, am făcut un obiectiv de ţară ca educaţia să rămână în primele priorităţi ale ţării noastre. Educaţia, alături de sănătate, se înscrie în atenţia maximă pe care Guvernul României o acordă, astfel încât să eliminăm aceste diferenţe şi să putem să ne aliniem în standardele europene”, a afirmat premierul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te