Zilele toride au pornit aparatele de aer condiționat la maxim. Românii ignoră creșterea prețurilor

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.07.2025 - 21:30
Foto: Zilele toride au dus la un consum record de energie electrica Sursa: Freepik
Foto: Zilele toride au dus la un consum record de energie electrica Sursa: Freepik

Cu aparatele de aer condiționat pornite, consumul de electricitate a crescut enorm în aceste zile toride, potrivit datelor de la Transelectrica. Numai sâmbătă s-au consumat aproape 8.000 de megawați, deși era o zi de weekend, nu una lucrătoare.

SHARE

Creșterea vine într-un moment sensibil, după ce, de la 1 iulie, prețurile la energie nu mai sunt plafonate, iar viitoarele facturi îi vor uimi pe consumatori.

Cu maxime care trec de 40 de grade Celsius, în multe locuințe aparatele de aer condiționat sau ventilatoarele au mers zi și noapte. Într-un apartament, proprietarul ține pornite echipamentele în fiecare cameră.

Zilele toride au pornit aparatele de aer condiționat la maxim. Românii ignoră creșterea prețurilor.

În zilele de foc, cum este cea de duminică, când resimțim peste 40 de grade Celsius, consumul ajunge să se dubleze față de o zi obișnuită. Se întâmplă asta, în special, în cartierele cu multe locuințe sau în zonele dezvoltate economic, unde oamenii își permit să plătească facturi mai mari și să își monteze în apartamente aparate de aer condiționat.

Citește și: Un important producător auto din România a tăiat salariile cu 25% și dă afară iar zeci de angajați

Consumul de energie electrică a crescut la final de săptămână

Sâmbătă, de exemplu, într-o zi de weekend, vârful de consum a trecut de 7.600 de megawați și a fost atins în jurul orei 20:00. Valorile sunt asemănătoare cu cele înregistrate într-o zi normală de lucru, când oamenii sunt la muncă, iar în fabrici este activitate, conform PROTV.

Eugenia Gusilov, expert energie: „Avem acest consum peste producție, în general, și este accentuat în această perioadă de vârf, dimineața și după ora 5 după-amiaza. Sunt niște vârfuri care durează câteva ore, începând cu ora 5 după-amiaza și până la 9 seara e consum mai mare de electricitate. Și, de vreme ce soarele apune în jur de 9, dispare producția de fotovoltaic și importul crește.”

Citește și: Criza din industria auto: Liderul industriei auto din România dă afară peste 800 de angajați

Producția a fost susținută în principal de centralele nucleare, completată de energia generată de parcurile eoliene și panourile fotovoltaice, în timp ce aportul energiei produse din cărbune și hidrocentrale a fost mai mic, potrivit datelor Transelectrica.

Vârful maxim de consum, la nivel național, din această vară, a fost de 8.131 MW și s-a înregistrat pe 26 iunie, atunci când în București au fost 38 de grade Celsius.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te