Vinul de Bordeaux, în mare pericol. Franţa plăteşte viticultorii să-şi scoată viţa de vie

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.08.2023 - 19:01
Vinul de Bordeaux, în corzi - Foto: Wikimedia/Colin/CC BY 2.0

„În următorii 5 ani, vom vedea mai puține viță de vie în Bordeaux”, a declarat Sylvie Courselle, inginer agricol și enolog la Château Thieuley. Dar provocările merg dincolo de schimbările climatice. Consumatorii beau tot mai multă bere şi mai puţin vin roşu.

SHARE

„A devenit foarte greu”. Acele cuvinte ale unui producător de vin din Bordeaux subliniază uriașa provocare cu care se confruntă celebra regiune franceză, care trece printr-o transformare masivă.

Vremea extremă și obiceiurile în schimbare ale consumatorilor îi lovesc pe vinificatori, într-un mod care nu mai face viabil pentru unii să-și mențină cramele deschise. În schimb, unii smulg viță de vie și caută compensații guvernamentale.

Vinul de Bordeaux, în corzi

„În următorii cinci ani, vom vedea mai puține viță de vie în Bordeaux”, a declarat Sylvie Courselle, inginer agricol și enolog la Château Thieuley, conform CNBC.

Potrivit datelor autorităților locale, între începutul lunii iunie și iulie anul acesta au existat 584 de cereri de despăgubire, de la vinificatorii care doresc fie să pună capăt producției, fie să își diversifice utilizarea terenului.

În total, aceasta corespunde la aproape 5.000 de hectare (12.350 de acri) de suprafață viticolă, care ar putea fi pe cale să se schimbe. Producătorii au avut timp doar până la jumătatea lunii iulie să ceară sprijin.

„Schimbările climatice pot accelera acest lucru”, a spus Courselle, adăugând că în ultimii ani vinificatorii au avut de-a face cu furtunile cu grindină, înghețurile și secetele care au un impact semnificativ asupra recoltei.

Citeşte şi: Legenda vinului de Sarichioi, făcut dintr-un soi de viță de vie adus de furtună. E licoarea zeilor

Ea crede că, în viitor, cea mai mare provocare va fi accesul la apă - unul dintre cele mai importante ingrediente în producția de vin. Dar provocările merg dincolo de schimbările climatice.

Din punct de vedere istoric, s-a pus accentul pe producția de vin roșu în Bordeaux, dar consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru bere și vinuri mai ușoare. Dovadă în acest sens este boom-ul numărului de consumatori de bere activi în Franța. Acesta a crescut de la 322, în anul 2009, la 2.500, în anul 2021, potrivit datelor de la Statista.

În plus, datele de la institutul francez OFDT arată că vânzările de vin au scăzut cu mai bine de o treime, între anii 2000 și 2020. În aceeași perioadă, s-a înregistrat o creștere de 7%, la vânzările de bere.

Citeşte şi: Pe ce loc se află România la consumul de vin, la nivel european: Producția nu vede lumina exportului

De asemenea, Franța vinde ceva mai puțin vin în străinătate. Națiunea europeană domină comerțul cu vin la nivel mondial, alături de Spania și Italia. Dar în 2022 Franța a văzut exporturile scăzute cu 5%, față de anul precedent, potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Vinuri germane, în creștere

Veștile proaste dintr-un loc pot deveni vești bune în altă parte. Ernst Büscher, ofițer de presă la Institutul German al Vinului (DWI), a declarat că vinurile germane se confruntă cu o tendință foarte diferită.

„Suntem destul de fericiți”, a spus Büscher. „Până acum, pentru vinurile germane, avantajul temperaturilor mai ridicate este mai mare decât laturile negative ale vremii extreme”, a adăugat el.

Podgoriile din nordul Germaniei au avut de-a face și cu episoade de îngheț – ceea ce îngreunează maturizarea mugurilor și lăstarilor tineri – dar regiunea a avut și temperaturi mai mari. Büscher a spus că temperaturile actuale, de aproximativ 35-36 de grade Celsius, sunt neobișnuite, după standardele istorice.

Unii scad, alţii cresc

Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Germania a fost singura țară din UE care a raportat o creștere a producției de vin, anul trecut. În total, producția a crescut cu 6%, față de anul precedent, „din cauza sezonului de vegetație uscat și cald, care a fost benefic pentru podgorii”.

Marea Britanie se află de asemenea într-o poziție similară cu Germania. Suprafeţele cu viță de vie s-au mărit mai mult de patru ori, din anul 2000, potrivit WineGB. În anul 2021, vânzările de vin au crescut cu 31%, la 9,3 milioane de sticle. Majoritatea sunt mai degrabă vinuri spumante, decât vin obişnuit.

Volumul producției de vin din Marea Britanie a crescut vertiginos în anul 2018 , arată datele de la Statista. Deși nivelurile au scăzut de atunci, acestea sunt încă cu mult peste cifrele de producție înregistrate înainte de acel an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te