VIDEO Programul „Noua casă”, gata pentru accesat. Câți bani sunt și care sunt noile condiții

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 25.08.2020 - 00:00
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Între 5.000 și 6.000 de dosare pe zi vor fi depuse pentru cumpărarea de locuințe în cadrul programului „Noua casă”, este estimarea lui Dumitru Nancu, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor.

SHARE

Dumitru Nancu a explicat, în cadrul #2020 Building & Construction Summit, organizat de Newsweek România, de ce a schimbat guvernul programul „Prima casă” cu „Noua casă” și de ce au fost mărite plafoanele până la care se pot face împrumuturi garantate.

„Programul «Prima casă» a fost dezvoltat în 2009, eram chiar la început de criză. Până în iunie anul acesta, prin acest program s-au cumpărat 297.000 de locuințe, garanția oferită a fost de 28 de miliarde de lei, iar ca total sumă investită de către bănci prin credite bancare s-a ajuns 41 de miliarde de lei.

Din patru credite ipotecare, 3 au fost prima casă.

Guvernul a decis să-l modifice pentru că a fost o măsură anticiclică. Toată lumea știe că pe boom economic vii cu măsuri prociclice, iar pe recul economic, cum suntem acum, trebuie să încurajăm investițiile, deci măsură anticiclică”, a menționat directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor.

Dumitru Nancu a arătat că mărirea plafonului de garantare a avut în vedere încurajarea dezvoltatorilor imobiliari de a construi locuințe mai mari și a românilor de a cumpăra case mai confortabile. 

„INS a arătat că în 2019 dezvoltatorii au predat cea mai mică suprafață medie locativă din ultimii 20 de ani, respectiv 63 de metri pătrați.

Legea locuinței impune 53 mp pentru un apartament cu două camere. Toți dezvoltatorii imobiliari nu mai livrau decât la pragul de la „Prima casă», 59.0090 de euro pentru locuințe noi și 69.000 de euro pentru locuințe noi.

Am avut aceste semnale că piața s-a blocat, chiar a scăzut. Rolul noului program «Noua casă” este să reorientăm piața construcțiilor.

Guvernul nu a făcut decât să impună un singur prag, indiferent dacă e locuință nouă sau veche, de 70.000 de euro. Avansul este 5% și garanția 50%. Dobânda este plafonată.

Am complet cu un nou prag, între 70.000 și 140.000 de euro, unde avansul este mai mare, 15%, iar garanția este de 60%.

Dobânda este plafonată la fel la 2% plus ICCR la 3 luni”, a menționat Dumitru Nancu.

Directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor a declarat că pe 19 august au fost aprobate normele de aplicare a programului „Noua casă”.

„Sperăm ca de luni (24 august - n.r.) băncile să înceapă să primească dosarele pe programul „Noua casă”.

Din 2,2 miliarde cât am avut plafon în 2020, s-au consumat 416 milioane și mai avem 1,6 miliarde pentru noul program”, a explicat acesta.

Rămân aceleași 14 instituții bancare cu care Fondul de Garantare avea convenții și pentru programul „Prima casă”, iar condițiile pentru accesarea de împrumuturi pentru locuințe rămân aceleași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te