VIDEO Ministrul Muncii: 90% din fondurile alocate pentru luna martie, achitate vineri

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 24.04.2020 - 20:55

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Violeta Alexandru a anunțat că peste 600.000 de persoane, angajaţi şi profesionişti, beneficiază de plata şomajului tehnic.

SHARE

 

Ministrul Muncii a anunțat că în perioada 16 martie – 31 martie peste 600.000 de angajaţi români au fost sprijiniţi prin acordarea şomajului tehnic, iar 50.000 de profesionişti care lucrează sub diverse forme au primit de asemenea acest sprijin.

Potrivit Codului Muncii, aceste indemnizații sunt plătite de către angajator, din fondul de salarii. Guvernul a preluat, în mod excepțional, plata indemnizațiilor pentru a împiedica pierderea unor locuri de muncă, pentru că mulți angajatori ar fi preferat concedierea, în locul șomajului tehnic.

Violeta Alexandru a menționat că pentru plăţile care vor fi făcute luna viitoare pentru luna aprilie va exista o îmbunătăţire în ceea ce priveşte plăţile şi răspunsul autorităţilor.

„Din cererile depuse de alţi profesionişti peste 50.000 de persoane care lucrează prin PFA, întreprinderi familiale şi contracte de drepturi de autori au primit sau primesc astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic. (...) O primă parte din plăţi a fost făcută la câteva zile după începutul lunii aprilie când s-au depus cererile aferente perioadei 16 martie – 21 martie.

Imediat ce s-a făcut rectificarea bugetară, fără de care nu s-au putu opera plăţile, toate cererile care fuseseră prelucrate de ANOFM şi ANPIS au fost finalizate şi plata s-a făcut chiar în cursul zilei de astăzi, banii prevăzuţi prin rectificarea bugetară au intrat în conturile ANOFM şi ANPIS.

Îmi pare rău că nu s-a putut mai devreme. Este o situaţie cu caracter excepţional, urmând ca la începutul lunii mai pentru cererile depuse în luna aprilie să vedeţi o îmbunătăţire” a afirmat ministrul Muncii vineri, într-o declaraţie de presă.

Violeta Alexandru a precizat că în cursul zilei de vineri se vor plăti s-au plătit aproximativ 90% din fondurile alocate şomajului tehnic, urmând ca luni să fie achitat restul. 

Cele mai afectate industrii de şomajul tehnic sunt cea prelucrătoare şi domeniul HoReCa, iar cele mai multe cereri au fost depuse în Bucureşti şi în judeţele Cluj Iaşi, Braşov, Hunedoara şi Prahova, conform Ministerului Muncii, citat de News.ro.

„Pentru toţi cei care au în vedere să depună în continuare cereri, pentru luna aprilie, îi asigur că vom face în continuu îmbunătăţiri (...) Este important să internalizăm în interiorul instituţiilor procedurile necesare astfel încât România să fie capabilă să reacţioneze imediat şi profesionist arunci când românii au nevoie de un sprijin. Evaluarea mea arată că România a reuşit să gestioneze o măsură de sprijin – şomajul tehnic- într-un mod simplul eficient .şi transparent” a afirmat Violeta Alexandru.

Aceasta a spus că instituţiile care au în atribuţie verificarea modului în care sunt cheltuiţi banii publici vor face ulterior controale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te