VIDEO Cum arăta în '50 Fabrica Dinamo București unde se făceau motoare. Legătura cu echipa de fotbal

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.06.2023 - 14:39
La Fabrica Dinamo București nu se juca fotbal, se făceau motoare în anii 1950. Există și azi - Foto: captură video

Fabrica de Mașini Electrice Dinamo din București nu a avut nicio legătură cu echipa de fotbal. A apărut în 1948, lângă Arsenalul Armatei (ASAM), iar în 1990 a devenit Uzina de Mașini Electrice București (UMEB) care face și astăzi motoare electrice și generatoare.

SHARE

Dacă pe 12 noiembrie 1884 Timișoara a devenit primul oraș iluminat electric din Europa, industria românească a fost printre pionierii electrificării încă de la începuturi.

De exemplu, aproape toți românii măcar au auzit despre echipa de fotbal Dinamo București, dar puțini sunt cei care știu că, în 1948, lângă Arsenalul Armatei (ASAM) din Capitală, care în 1945 a devenit „Intreprinderea metalurgică de stat”, cu profil militar, dar și cu producție de piese de schimb pentru tractoare, piese de fontă turnate, etc., a fost construită Fabrica de Mașini Electrice Dinamo. 

Citește și: Ce preț au tractoarele care au arat toată România sub Ceaușescu? Sunt accesibile și încă merg

În 1953, Fabrica Dinamo București a fost rebotezată „Klement Gottwald”, iar în 1961, „Întreprinderea de Mașini Electrice București”.

În 1990, după Revoluție, întreprinderea a devenit Uzina de Mașini Electrice București SA (UMEB), care, în 1997, a fost privatizată.

De la Fabrica Dinamo București, la UMEB Elektromotoren

Astăzi, UMEB, fosta Fabrică de Mașini Electrice Dinamo, se numește UMEB Elektromotoren și este o companie specializată în proiectarea, fabricarea și comercializarea de motoare electrice de joasă tensiune și grupuri electrogene. 

În cei peste 70 de ani de experiență în domeniu, UMEB Elektromotoren a cucerit și păstrat o poziție dominantă pe piața internă de motoare electrice și generatoare, rezervandu-și totodata un loc important și în competiția internațională.

Citește și: VIDEO 55 de ani de istorie Dacia: De la Berlina 1100 cu 43 CP, la „curentatele” Spring și Jogger

Produsele UMEB sunt practic utilizate în toate ramurile și subramurile economiei, pentru multe grupe de produse, fiind unicul producator intern.

UMEB Elektromotoren respecta toate normele in vigoare: directiva 2014/34/EU (directiva ATEX), standardele 60079/0/1/7/31. Ca dovada a preocuparii pentru excelenta in calitate, o gama de motoare antideflagrante ASA produse de UMEB a fost certificata în 1975 de catre PTB-Germania, se arată pe site-ul companiei.

Citește și: VIDEO Cum arătau autobuzele făcute în București acum 70 de ani. Denumite după un lider comunist

UMEB Elektromotoren produce motoare electrice antideflagrante antigrizutoase pentru industrii de suprafață: chimica, petrochimica, extracție petrol și gaze, alimentară, motoare antiexplozive cu tip de protecție securitate mărita nivel “ec”, motoare electrice de curent continuu pentru tracțiune urbană, precum și surse de energie electrica (generatoare electrice sincrone).

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te