VIDEO Cine sunt românii care investesc la burse - Summit de Educație Financiară

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.10.2021 - 16:11
Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro - România

82% dintre investitorii români au portofolii de până în 100.000 de lei. 50% au portofolii de până în 25.000 de lei. 

SHARE

40% dintre investitorii români sunt oameni tineri, cu vârste între 18 și 40 de ani, arată un sondaj efectuat la comanda eToro, în care au fost chestionate 6.000 de persoane din 12 țări. Din România, au fost intervievați de 500 de investitori, a declarat Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro - România, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

„Este cel mai mare număr de investitori tineri din toate țările sondate. 38% sunt cu vârste între 35 și 54 de ani. 5% sunt studenți. E important acest lucru.

Pe de altă parte, avem doar 34% femei din România care investesc, cel mai mic din toate țările. În SUA, sunt 51% femei. 

Majoritatea investitorilor români sunt angajați full-time și există și 9% pensionari”, a menționat Bogdan Maioreanu.

Analistul de piață a menționat că platforma eTor0 are 23 de milioane de utilizatori, din 100 de țări,  și 9,4 miliarde de dolari active în administrare. 

Faptul că în mare parte e tânăr înseamnă că este și lipsit de experiență.

Citește și: VIDEO Unde e mai bine să ții banii: la bancă sau pe bursă. Avantaje și dezavantaje

„Avem cel mai mare număr de investitori, 46%, cu experiență investițională de sub 2 ani. Are legătură și cu faptul că avem cel mai mare număr de investitori tineri. 

Dar lipsa de experiență este o oportunitate de învățare. De exemplu, pe Etoro, primești un cont de demo pentru a testa strategiile financiare. Când capeți încredere, activezi contul real”, a precizat analistul de piață. 

Bogdan Maioreanu a menționat că 53% dintre investitorii români investesc în acțiuni. 46% au în portofoliu criptoactive. România are, astfel, de asemenea, cel mai mare număr de investitori în criptoactive dintre cele 12 țări.

„Ține de tinerețe, de faptul că aceste criptomonede sunt pe val. 38% dețin bani cash pentru a prinde oportunități de piață. 19% au investit pe Forex și active. 13% în mărfuri și 24% investiții alternative (adică imobiliare), 30% investiții în obligațiuni”, a explicat analistul de piață eToro - România, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

82% dintre investitorii români au portofolii de până în 100.000 de lei. 50% au portofolii de până în 25.000 de lei. 

Cum poți investi fără experiență

Dacă nu ai experiență, pe eToro poți investi într-un portofoliu inteligent, adică un portofoliu strategic, gata pregătit, care permite investitorului să acceseze oportunități de piață, diversificate, bine studiate

„Cel mai recent portofoliu creat este pe DeF, decentralized finance. Poți să vezi ce active sunt pe portofoliu, ce randament a avut, ce grad de risc, căci e important să știi ce risc îți asumi. 

Mai e varianta copierii investitorilor populari, oameni cu experiență în investiții, inclusiv profesioniști din instituții financiare globale. 

Cine vrea să îi copieze, poate să vadă lucrurile pe care le scriu, structura portofoliului, statisticile legate de performanța investiției, precum și coeficientul de risc. Dacă nu știi de unde să începi, poți să copiezi pe cineva care știe. 

Nimeni nu s-a născut investitor sau expert. Sunt abilități care se învață”, a menționat Bogdan Maioreanu.

Analistul de piață eToro - România a menționat că până a investi cu bani reali, investitorii fără experiență pot învăța la Academia eToro, unde cel care își deschide cont poate să învețe despre investiții, poate testa strategii de investiții și să înțeleagă cum se comportă piața. 

„Poate învăța cum pot fi tranzacționate anumite instrumente într-un mediu sigur, fără riscul de a-ți pierde banii câștigați cu greu.

Etoro este o platformă socială de investiții, adică poți găsi răspunsuri la întrebările pe care le ai de la colegii investitori. Cunoștințele financiare te ajută. Dar poți să și înveți”, a menționat Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro - România, în cadrul #2021 Summit-ul de Educație Financiară – Investiții personale pe piața de capital, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te