VIDEO Au reapărut viperele, este pericol pe traseele turistice. Cum te fereşti şi ce faci

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.04.2024 - 23:10
VIDEO Au reapărut viperele, este pericol pe traseele turistice. Cum te fereşti şi ce faci - Foto: Flickr/Siddarth Machado
VIDEO Au reapărut viperele, este pericol pe traseele turistice. Cum te fereşti şi ce faci - Foto: Flickr/Javier Ábalos

Au reapărut viperele, este pericol pe traseele turistice. Cum te fereşti şi ce faci? Vremea neobișnuit de caldă i-a scos pe iubitorii de munte la drumeții. Doar că, odată cu temperaturile ridicate, au fost trezite mai devreme.

SHARE

Au reapărut viperele, este pericol pe traseele turistice. Cum te fereşti şi ce faci? Vremea neobișnuit de caldă i-a scos pe iubitorii de munte, la drumeții. Doar că, odată cu temperaturile ridicate, au fost trezite mai devreme și viperele.

Câțiva turiști care au ieșit la plimbare pe poteci de munte au avut ghinionul să dea nas în nas cu șerpii veninoși chiar în zona în care voiau să facă un popas.

Au reapărut viperele, este pericol pe traseele turistice. Cum te fereşti şi ce faci

Aceste imagini au fost surprinse de un grup de turiști în județul Hunedoara. Specialiștii atrag atenția că viperele au ieșit mai devreme din hibernare, din cauza temperaturilor ridicate, iar acest șarpe veninos este prezent în mai multe zone de la noi din țară.

Rezervația naturală Cheile Sohodolului este habitatul natural ideal pentru vipere, așadar, turiștii care ajung pe timp de vară, în această zonă, sunt sfătuiți să nu facă plimbări prin zonele unde sunt foarte multe pietre, iar dacă se întâlnesc cu viperele trebuie să se îndepărteze cu atenție.

Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România spune că este timpul viperelor, pentru că "acum vine perioada de împerechere și cei care merg pe munte trebuie să fie foarte atenți, atunci când merg pe potecă, pentru că s-ar putea, în acea potecă, ele să stea la soare, pentru că nu e vegetație și au lumină mai multă".

Citeşte şi: Copil mușcat de viperă, chiar în curtea casei. Șarpele a ieșit de sub un coteț

În județul Gorj, au fost cazuri în care mai mulți oameni au ajuns la spital, după ce au fost mușcați de o viperă.

Cornoiu atrage atenţia că, "atunci când avem neșansa să fim mușcați de o viperă, trebuie să încercăm să rămânem calmi, să nu facem și scări foarte multe, să nu fim foarte activi, pentru că atunci favorizăm transmiterea veninului prin sânge, să încercăm să rămânem la umbră, să punem o compresă rece pe mușcătură".

Foto: Flickr/Javier Ábalos

Citeşte şi: Un cioban a fost mușcat de o viperă în Munții Parâng. Salvatorii au fost nevoiți să meargă pe jos

Victimele trebuie să sune de urgență, la 112, în astfel de cazuri și să nu încerce să se trateze singuri, acasă.

Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, a declarat, conform Digi24, că "serul antiviperin trebuie să fie administrat în primele ore de la mușcătură, deoarece, cu cât este administrat mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire".

În ţara noastră trăiesc trei specii de vipere, extrem de veninoase.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te