VIDEO ALERTĂ Investiție de 500 milioane de euro nu va fi gata la timp. Podul peste Dunăre, în impas

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.10.2022 - 12:56
Pod peste Dunăre - FOTO: CNAIR

Lucrările la spectaculosul pod peste Dunăre de la Brăila, supranumit „Golden Gate-ul” de la Brăila, au avansat în ultimele luni. Dar, secretarul de stat Ionel Scrioșteanu spune că termenul pentru inaugurarea în 2022 nu va fi respectat.

SHARE

„Am făcut o vizită neanunțată la șantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, pentru a verifica dacă promisiunea antreprenorului cu privire la darea în trafic în luna decembrie 2022 a acestui obiectiv, este susținută și de realitatea din teren.
 Stadiul șantierului, mobilizarea de oameni, utilaje și resurse din șantier nu confirmă susținerile repetate ale asocierii de antreprenori cu privire la finalizarea lucrărilor în luna decembrie atât a podului, cât și a primei etape a drumurilor de legătură.
 Antreprenorul principal a promis că ne va comunica un grafic de lucru detaliat pe zile, până la sfârșitul anului, care să cuprindă necesarul și mobilizarea de resurse (umane, materiale și logistice), astfel încât să demonstreze tehnic posibilitatea de a se pune în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în luna decembrie.
 Voi solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere #CNAIR prezența zilnică a responsabililor de acest proiect în șantier, pentru a avea o monitorizare permanentă a resurselor asumate și mobilizate în teren, iar săptămânal să ne comunice (Ministerului Transporturilor și Infrastructurii) situația din șantier”, a scris secretarul de stat.

Pe lângă pod, proiectul înseamnă însă şi o adevărată reţea de şosele şi drumuri de acces de peste 20 de kilometri.

În prezent, se lucrează intens la terasamentele aferente drumurilor de acces pe toate fronturile, atât pe malul dinspre Tulcea, cât şi pe cel dinspre Brăila. 

„Ceea ce se va da în folosință anul acesta este varianta către Măcin, urmând ca varianta către Jijila – care are legătură în același drum național – să fie dată în circulație anul viitor”, a mai spus ministrul Transporturilor.

 

Citește și: VIDEO SUA ar urma să trimită avioane F-16 și rachete „Patriot” în Ucraina. Culisele negocierilor

Lucrările la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila au început în 2017

Lucrările la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila au început în 2017 și trebuiau terminate în decembrie 2021. 

„Deşi ne aflăm în întârziere, proiectul trebuia predat anul trecut în decembrie, avem garanţii în acest moment de la constructori şi beneficiar că se vor întreprinde toate demersurile şi se vor executa lucrările astfel încât în luna decembrie anul acesta podul să poată fi dat în circulaţie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în aprilie 2022, după ce a vizitat șantierul podului. 

„Golden Gate-ul” de la Brăila, cel mai mare pod suspendat din România

Construcţia face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea. Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri, o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale, de 489,6 m, pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea.

De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Pilonii au 192 m înălțime totală de la partea superioară a fundației și sunt localizați în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări și lift, accesul fiind permis din benzile de întreținere localizate pe ambele părți ale tablierului.
La pilonul Brăila sunt 72 piloți de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloți de 38 metri lungime.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.