Vești bune pentru angajații din mediul privat: ar putea primi vouchere de vacanță de 1.450 lei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 09.08.2023 - 17:53
Vești bune pentru angajații din mediul privat: ar putea primi vouchere de vacanță de 1450 lei Foto: upromania.ro

Coaliţia ia în calcul suspendarea lor din cauza deficitului bugetar, însă, pe de altă parte, în Parlament este un proiect de lege cu privire la extinderea lor şi în spaţiul privat.

SHARE

Coaliţia ia în calcul suspendarea lor din cauza deficitului bugetar, însă, pe de altă parte, în Parlament este un proiect de lege cu privire la extinderea lor şi în spaţiul privat.

Tichetele au o valoare totală de 1.450 de lei, iar acestea vin ca un bonus pentru angajaţii de la instituţiile statului, inclusiv pentru fidelizarea lor. 

Pe de altă parte, trebuie precizat că un salariat beneficiază de tichete într-o singură tură, chiar dacă are activitate la mai mulţi angajatori, scrie RTV.ro

Vouchere de vacanţă 2023.  Una dintre măsurile discutate este cea a voucherelor de vacanță pentru bugetari.

Cele două partide din Coaliţie, la propunerea PNL, au discutat fie eliminarea lor completă, fie acordarea lor doar bugetarilor cu venituri mai mici de 5.000 de lei, fie acordarea lor doar în extrasezon, pentru a sprijini mai bine sectorul HoReCa.

Vestea bună pentru angajații din România este, însă, că s-ar putea da gratuit din partea statului vouchere de vacanță și la sectorul privat.

Voucherele sprijină turismul 

Conform unui proiect de lege, angajații din sectorul privat ar putea primi din partea statului vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei.

Asta include și o schimbare semnificativă, având în vedere că aceste bonusuri erau acordate în mod tradițional doar în sectorul public.

Citește și: Putin n-ar vrea alegeri prezidențiale în Rusia, în 2024. Peskov: „Sunt o birocraţie costisitoare” 

Așadar, totodată, acest lucru ar urma să se întâmple începând de anul viitor. Concret, de aceea, inițiativa are ca scop principal stimularea turismului din țara noastră.

La sfârșitul fiecărui an, angajații de la stat beneficiază de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Însă cu puțin obiectivism, putem observa că și angajații din mediul privat ar putea avea parte de aceste tichete de vacanță de la bugetul de stat, începând cu anul 2024.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce trebuie să știi despre tichetele de vacanță pentru angajații din mediul privat

Senatul a adoptat recent un proiect de lege prin care angajații din mediul privat vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Asta deși acest fapt părea improbabil până acum.

Dacă această lege este implementată cu succes, tichetele ar urma să se acorde din bugetul de stat, în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2026.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari din PSD, PNL și UDMR și va fi dezbătut ulterior de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

Astfel, toți angajații din mediul privat care au un contract individual de muncă vor primi aceste vouchere.

În cazul în care un angajat are mai multe contracte de muncă, acesta va trebui să aleagă un singur angajator de la care să primească voucherele.

În prezent, angajații din sectorul privat pot primi vouchere, însă din bugetul firmelor la care sunt angajați.

Citește și: Val de angajări la stat, înainte de „austeritatea” promisă de Ciolacu. 3 posturi, la Cancelaria sa

Valoarea maximă a acestor tichete poate ajunge până la 13.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, pe țară.

„Pe lângă eliminarea discrepanţelor dintre cele două categorii de salariaţi – bugetari şi cei din sectorul privat – valoarea voucherelor de vacanţă se întoarce practic în economie, iar consecinţele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului şi activităţilor conexe (HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerţ)”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative cu privire la modificarea şi completarea OUG 8 2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Coordonatorul represiunii din 10 august 2018 e păstrat Director în Jandarmerie. Are averea la secret

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te