Un cioban din Alba cheamă Uniunea Europeană în instanță acuzând-o că îi ruinează afacerea

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.05.2018 - 10:27

Zece familii din Europa, printre care și una din România, au dat în judecată Parlamentul European și Consiliul European la Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiție.

SHARE

Mici întreprinzători în diverse state, reclamanții susțin că Uniunea Europeană permite un nivel prea ridicat al emisiilor poluante aspect care le distruge afacerea.

Reclamantul român în procesul intentat instituțiilor europene este un cioban din zona Munților Șureanu. Petru Vlad și-a întemeiat plângerea pe simpla observarea a ceea ce se întâmplă în jurul său. Căldură tot mai persistentă și ridicată în timpul anului restricționează accesul la apă pentru animalele sale.
„An de an, temperaturile sunt în creștere, nu mai este suficientă apă pentru bovine și oi. Trebuie să-mi iau bovinele de la 600 metri altitudine până la 1400 metri pentru ca iarba decentă să treacă, dar mai ales pentru apă. Iar mai departe nu pot duce animalele, pentru că la peste 2000 de metri nu mai e decât cerul. Unii spun că este o pedeapsă divină, alții dau vina pe poluare. Dar tot ce vă pot spune sigur, ca un simplu țăran fără studii superioare, e asta: nu este vina mea, eu nu am poluat nimic. Iar acest lucru trebuie rezolvat. Și de aceea solicit acțiune: nu bani, ci dreptate", susține Vlad.

Micile afaceri de familie, în pericol

La tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiție plângerile au fost mult mai precis formulate. Parlamentul European și Consiliul European au fost acuzate că permit emisii prea ridicate până în 2030 și că eșuează în a-și proteja cetățenii menținând o țintă inadecvată de reducere a emisiilor pentru anul 2030. Cele zece familii susțin că, urmare a încălzirii globale, mijloacele lor de trai sunt și vor fi expuse riscului.

Oameni cu mici afaceri de familie acuză incapacitatea Europei de a le conserva un cadru natural de pe urma căruia să își câștige traiul. Bunicul familiei reclamantului francez, Maurice Feschet, un cultivator de lavandă din sud-estul Franței a susținut că "44% în 6 ani, aceasta este concret pierderea noastră de recoltă în regiunea Provence din cauza impactului schimbărilor climatice care ne lovește mai greu și mai greu. În politica europeană, există o urgență concretă de a face un pas înapoi și de a lua în considerare principiile democrației. UE trebuie să asculte acum cetățenii săi care sunt afectați de schimbările climatice și să pună în aplicare măsurile necesare pentru a le proteja ".

Armando Carvalho, un mic întreprinzător portughez care și-a pierdut plantația de copaci în timpul incendiilor forestiere în 2017, a declarat că "la data de 15 octombrie 2017, apariția unui eveniment meteorologic unic și anormal a coincis cu o creștere a răspândirii incendiilor înfiorătoare care au afectat toate proprietățile și bunurile familiei mele".

Capete de acuzare

Plângerea adresată Curții Europene de Justiție afirmă că obiectivul actual al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 față de nivelurile din 1990 este insuficient în ceea ce privește necesitatea reală de a preveni schimbările climatice periculoase, și incapabil să protejeze drepturile fundamentale ce țin de viață, sănătate, muncă și proprietate.

Familiile din România, Portugalia, Germania, Franța, Italia, Kenya, Fiji și Suedia arată în plângerea formulată că, ținând cont de cerințele reglementărilor europene și internaționale, UE ar trebui să definească un obiectiv mai ridicat de reducere a emisiilor pentru a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor.

 Ei solicită instanței să se pronunțe asupra faptului că schimbările climatice reprezintă o chestiune privind drepturile omului, iar UE este responsabilă pentru a le proteja propriile drepturi, precum și pe cele ale copiilor de astăzi ori ale generațiilor viitoare.

Petru Vlad, familia sa și celelalte familii reclamante sunt însoțite de o serie de ONG-uri, avocați și oameni de știință care cred cu fermitate că UE poate și trebuie să fie mai ambițioasă în privința obiectivului său privind schimbările climatice din 2030.

Organizația din România care susține cauza ce va fi pornită la Curtea Europeană de Justiție este 2Celsius

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te