UE a adoptat Directiva privind eficienţa energetică. Cu cât trebuie să scadă România consumul

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.07.2023 - 15:25
UE a adoptat Directiva privind eficienţa energetică. Cu cât trebuie să scadă România consumul - Foto: Pexels - Imagine cu rol ilustrativ

Consiliul UE a adoptat noi norme ce vizează reducerea consumului final de energie la nivelul UE cu cel puțin 11,7% până în 2030. Satele membre vor beneficia, însă, de flexibilitate în atingerea obiectivului.

SHARE

Statele membre vor trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului final de energie cu cel puţin 11,7% până în 2030, comparativ cu previziunile privind consumul de energie pentru 2030 efectuate în 2020. 

Aceasta înseamnă o limită superioară a consumului final de energie al UE de 763 de milioane de tone echivalent petrol şi de 993 de milioane de tone echivalent petrol pentru consumul primar.

Limita de consum pentru consumul final va fi obligatorie pentru statele membre în mod colectiv, în timp ce obiectivul privind consumul de energie primară va fi orientativ.

Consumul final de energie reprezintă energia consumată de utilizatorii finali, în timp ce consumul de energie primară include, de asemenea, cuantumul utilizat pentru producerea şi furnizarea de energie.

Citește și: Panourile solare au produs mai multă energie decât cărbunele, în Europa. Operatorii acuză probleme

UE a adoptat Directiva privind eficienţa energetică

Toate statele membre vor contribui la atingerea obiectivului general al UE. Acestea vor stabili contribuţii şi traiectorii naţionale orientative în vederea atingerii obiectivului în planurile lor naţionale integrate privind energia şi clima (PNEC). Proiectele de PNEC actualizate trebuiau depuse în iunie 2023, iar planurile finale vor trebui depuse în 2024.

Formula pentru calcularea contribuţiilor naţionale în vederea atingerii obiectivului va fi orientativă, cu posibilitatea de a se abate de la aceasta cu 2,5%.

Comisia va calcula dacă toate contribuţiile însumează obiectivul de 11,7% şi, în caz contrar, va emite corecţii ale contribuţiilor naţionale care sunt mai mici decât ar fi fost în cazul utilizării formulei (aşa-numitul mecanism de reducere a decalajelor).

Citește și: Ciolacu: „Jaloanele întârziate din PNRR pe energie le vom recupera într-un ritm accelerat”

Formula se bazează, printre altele, pe intensitatea energetică, pe PIB-ul pe cap de locuitor, pe dezvoltarea surselor regenerabile de energie şi pe potenţialul de economisire a energiei.

Obiectivul anual privind economiile de energie pentru consumul final de energie va creşte treptat din 2024 până în 2030. Statele membre vor asigura noi economii anuale de 1,49% din consumul final de energie, în medie, în această perioadă, ajungând treptat la 1,9% la 31 decembrie 2030.

Statele membre pot include, în calcularea obiectivului, economiile de energie realizate prin măsuri de politică în temeiul Directivei actuale şi al celei revizuite privind performanţa energetică a clădirilor, măsurile care decurg din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (pentru instalaţii, clădiri şi transporturi) şi măsurile de urgenţă în domeniul energiei.

Noile norme instituie o obligaţie specifică pentru sectorul public de a realiza o reducere anuală a consumului de energie de 1,9%, care poate exclude transportul public şi forţele armate.

În plus, statelor membre li se impune să renoveze anual cel puţin 3% din suprafaţa totală a clădirilor deţinute de organele administraţiei publice.

Directiva a fost adoptată formal. În prezent, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te