Telekom pleacă din România. Investitori ruși, interesați să îi ia locul

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.07.2019 - 11:06

Ofertele de cumpărare a activelor Telekom au fost depuse din mai, iar cei 4 competitori îşi fac calcule pentru a depune în această lună oferte angajante, având în vedere că Deutsche Telekom şi OTE îşi propun să semneze contractele de vânzare până la finele lui august, scrie ZF.

SHARE

Orange, liderul pieţei locale de telecom, RCS & RDS / Digi, - liderul pieţei de cablu şi internet fix, şi două grupuri distincte de inves­titori din fostul spaţiu sovietic dintre care unul este reprezentat de antrepre­norul bulgar Spas Roussev sunt cele patru entităţi aflate în cursa pentru preluarea parţială sau integrală a grupului Telekom România, şi de la care gigantul german Deutsche Telekom (DT) şi cel grec OTE aşteaptă în această lună oferte angajante de achiziţie, au declarat pentru Ziarul Financiar mai multe surse din piaţa de comunicaţi.

Antreprenorul bulgar Spas Roussev, care reprezintă un grup de investitori ruşi concentraţi în jurul fondului VTB Capital, licitează de asemenea pentru fostul Cosmote, divizia de telefonie mobilă a grupului Telekom.

Roussev ar fi la rândul său în discuţii pentru a-şi vinde întreg businessul de comunicaţii din Bulgaria şi Albania către acest grup de investitori ruşi, conform unor surse din piaţă. Cea de-a patra entitate aflată în cursă reprezintă interesele unor investitori „din fostul spaţiu sovietic“ şi are în plan să achiziţioneze întreg gru­­pul Telekom, respectiv şi o­pera­ţiu­nile fixe şi cele mobile, au de­cla­rat pentru ZF sursele menţio­nate.

Acestea nu dorit să ofere detalii despre numele celei de-a patra entităţi. Discuţiile de vânzare sunt purtate exclusiv de OTE şi DT, statul român fiind un spectator în discuţii, fără niciun plan de a-şi vinde participaţiile (46% la fostul Romtelecom).

Marius Bostan: Dacă DT și OTE vând la ruși înseamnă că au mituit pe cineva acolo sus unde nu se avântă decât vulturii. 

Fostul ministru al Comunicațiilor din guvernul Cioloș consideră plecarea Telekom din România o consecință a politicilor economice greșite ale PSD, din ultimii trei ani. 

„Au reușit să alunge Deutsche Telekom AG care a decis să vândă participațiile OTE Grecia din România de la Telekom Fix și Mobil. De ce atâta grabă pentru exit după rebranding și promisiunile făcute în 2016?

Politica greșită a PSD din ultimii ani alungă din țară un jucător care avea un rol important în menținerea concurenței și un potențial participant plătitor la licitația de 5G.

Ce face statul în această tranzacție? Acceptă vânzarea pe bucăți după ce a acceptat integrarea la cererea DT? Cum vor fi cesionate licențele existente? Care este impactul în încasările de la ANCOM? Cine se bagă să cumpere niște participații fără să aibă o înțelegere prealabilă cu celălalt acționar?

Cum se transferă clauzele din contractul de privatizare și din celelalte acorduri din Acordul Acționarilor și alte decizii ale acționarilor de până acum? Acestea sunt doar câteva întrebări la Statul Român ar trebui să aibă răspunsuri clare pentru protejarea unei poziții strategice, tehnologice și economice importante. Vorbim nu numai de bani ci și de o infrastructură critică importantă și de un parteneriat cu două țări europene”, arată Marius Bostan.

Fostul ministru, acum lider al Repatriot România și al Romanian Business Leaders, afirmă că statul român trebuie să intervină pentru ca activele Telekom să nu ajungă la ruși, prin bulgarul Spas Roussev.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te