Ţăranii care sunt obligaţi să renunţe la creşterea porcului ar putea primi vouchere de 1.000 de lei

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.03.2023 - 13:07
Ţăranii care sunt obligaţi să renunţe creşterea porcului ar putea primi vouchere de 1.00 de lei - Foto: Pexels

O iniţiativă legislativă stabileşte că ţăranul român ar putea renunţa la porcul pe caree îl creşte în gospodăria sa, contra unui voucher în valoare de 1.000 de lei, emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

SHARE

Cei care cresc  suine în gospodăria proprie au de câţiva ani o gravă problemă, legată de epidemiile de pestă porcină africană, care apar în fiecare toamnă şi primăvară, când e umezeală şi rece, până în 5 grade, ceea ce este favorizant pentru transmiterea virusului.

Voucher de 1.000 de lei pentru fiecare porc

Deputatul PNL Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură, lansează un proiect legislativ pentru sprijinirea sectorului de creștere a suinelor din România, conform AgroIntel.

Noua legislația vine ca un ajutor, în implementarea inițiativei aflate în fază finală a dezbaterii parlamentare, de mai mulţi ani, pe Legea Porcului.

Conform Legii porcului, se interzice deţinerea scroafelor în gospodărie şi hrănirea porcilor cu resturi alimentare. Amenzile ajung la 18.000 de lei.

Citeşte şi: fgh

Porcii crescuţi astfel trebuie înregistraţi. Porcii vii trebuie să fie identificaţi cu certificat, înainte de achiziţionare. Dar în România este un sport naţional să cumperi purcei întârcaţi (cu vârsta până în 10 săptămâni), la negru, aduşi de exemplu prin contrabandă, din Bulgaria.

Porcii nu trebuie hrăniţi cu resturi alimentare şi/sau alte subproduse de origine animală. Ei trebuie ţinuţi în spaţii îngrădite, fără a avea contact cu porcii mistreţi (sălbatici) - principala sursă de infectare cu pestă.

Citeşte şi: fgh

Ţăranii trebuie să aibă dezinfectoare, la intrarea şi ieşirea din exploataţia proprie. Vizitele străinilor trebuie evitate. Ordinul 76 din anul 2005 mai prevedea o serie de norme pe care nu le-a respectat nimeni niciodată.

De exemplu, art. 1 stipula: "1. În partea de clădire în care porcii sunt ţinuţi permanent, trebuie evitate nivelurile de zgomot de peste 85dBA. Trebuie evitat zgomotul constant sau brusc.".

Nimeni nu poate şti cum evită astfel de zgomote gospodarul şi cine verifică de la ANSVSA conformarea.

Numărul de porci din România a scăzut cu 48%, în ultimii zece ani, de la 5,8 milioane, în 2009, până la 3,9 mil., în anul 2018. „În ultimii doi ani, pesta porcină africană a fost principalul factor ce a condus la scădereî“, scria ZF în anul 2020.

Cifre fantastice

Unele surse spun că avem azi, în România, în medie, 42 de porci la suta de hectare. Dacă în anul trecut au fost înregistraţi oficial 700.000 de porci, crescuţi în ferme, cu 42 de porci la suta de hectare, adică la un kilometru pătrat, având în vedere că România are o suprafaţă de 238,397 km², rezultă o cifră fantastică, de aproape 10 milioane de porci.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te