Tanczos Barna: A fost o discuţie pur-tehnică cu FMI; nu ne-a făcut nicio recomandare. Bugetul pe anul 2025 a fost prezentat echipei Fondului Monetar Internaţional (FMI), care nu ne-a făcut nicio recomandare, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
„Fondul Monetar Internaţional nu ne-a făcut nicio recomandare, este un fake news. Nu am primit nicio recomandare la nicio vizită, de la nimeni. Nu ştiu ce au spus, cine a spus, nu am primit nicio recomandare cu privire la nimeni. Colegii mei au avut o discuţie pur-tehnică la care am prezentat bugetul. Punct”, a precizat ministrul Finanţelor, după dezbaterile pe acţiuni generale în bugetul de stat pe 2025, susţinute în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.
Tanczos Barna: A fost o discuţie pur-tehnică cu FMI; nu ne-a făcut nicio recomandare
Întrebat care e pericolul dacă România va ajunge în „junk” (în categoria ţărilor nerecomandate investitorilor n.r.) după ce două agenţii de rating au retrogradat perspectiva României la negativ, ministrul a răspuns: „Sunt convins că România nu va ajunge în junk”, arată Agerpres.
Citește și: FAKE NEWS lansat de Călin Georgescu: „FMI vrea să vândă România pe nimic”. SUA vor sărăci instant”
„Sunt convins că România nu va ajunge în junk. Este un semnal puternic, iar acest semnal puternic a fost recepţionat de Guvern şi de Coaliţia de guvernare şi tocmai de aceea este construit bugetul pe 7%. Tocmai de aceea am fost la ECOFIN săptămâna trecută şi ne-am angajat încă o dată că vom respecta acel calendar de încadrare în 3% în 7 ani.
Tocmai de aceea am avut cu Banca Mondială întâlnire, am avut cu investitori întâlnire, să transmitem acest angajament ferm al României: indiferent cine este Guvernul, cine este premierul, cine este ministrul Finanţelor, 7 ani de zile România va respecta acest plan. Este prioritatea numărul unu pentru oricine vine la guvernare ca România să revină la un deficit de 3%,
Citește și: Rețea rusă implicată în creșterea lui Călin Georgescu. Campanie mamut cu fake news încă din pandemie
România să continue investiţiile şi să nu facem revenirea la 3% deficit pe seama investiţiilor tăiate din buget. Acest paralelism poate fi menţinut. Avem fondurile europene care susţin investiţiile şi avem un angajament foarte ferm. Aţi văzut, domnul Bolojan a început deja reducerile de personal la instituţiile conduse de dânsul. Avem şi consilii judeţene unde au început aceste reforme şi avem nevoie de reforme pentru a ţine cheltuielile sub control”, adăugat şeful de la Finanţe.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional efectuează o vizită la Bucureşti, în perioada 3-7 februarie, pentru o analiză a ultimelor evoluţii economice şi o actualizare a prognozelor.
În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.