Suedia reconsideră energia nucleară după 40 de ani: Este esenţială pentru o economie curată

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 22.06.2023 - 16:25
Imagine cu caracter ilustrativ Foto: Nuclearlectrica

Parlamentul Suediei a adoptat marți (20 iunie) un nou obiectiv energetic, dând undă verde guvernului de dreapta pentru a merge mai departe cu planurile de construire de noi centrale nucleare într-o țară care a votat în urmă cu 40 de ani pentru eliminarea treptată a energiei atomi

SHARE

Schimbarea obiectivului de la "100% energie regenerabilă" la "100% energie electrică fără combustibili fosili" este esențială pentru planul guvernului de a satisface dublarea preconizată a cererii de energie electrică la aproximativ 300 de TWH până în 2040 și de a ajunge la emisii nete zero până în 2045.

"Acest lucru creează condițiile pentru energia nucleară", a declarat ministrul de finanțe Elisabeth Svantesson în parlament. "Avem nevoie de mai multă producție de electricitate, avem nevoie de electricitate curată și avem nevoie de un sistem energetic stabil."

Suedia reconsideră energia nucleară după 40 de ani: Este esenţială pentru o economie curată

Partidele din Suedia au convenit în 2016 un acord conform căruia noi reactoare ar putea fi construite în siturile existente. Cu toate acestea, fără subvenții, a fost considerat prea scump. Noua coaliție de centru-dreapta susține că noile reactoare sunt esențiale pentru a alimenta trecerea la o economie fără combustibili fosili și a promis garanții de împrumut generoase.

Cel mai recent raport cu privire la costurile energiei electrice, emis în 2020 de Agenţia Internaţională pentru Energie (International Energy Agency) în colaborare cu Agenţia pentru Energie Nucleară (Nuclear Energy Agency) arată faptul că noile proiecte nucleare au un cost competitiv comparativ cu celelalte surse cu emisii scăzute de carbon.

Citește și: Criza se amână. În ce orașe poți găsi apartamente ieftine? Cât vor mai crește prețurile locuințelor

Conform raportului, proiectele de extindere a duratei de viaţă a reactoarelor nucleare existente conduc la obţinerea celui mai scăzut cost al electricităţii dintre toate sursele de energie (în medie 32 USD/MWh, comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană și 56 USD/MWh pentru panourile solare montate în parcuri, adică la scală mare).

Costul mediu (levelized cost of electricity) pentru a noua centrală nucleară de capacitate mare pornită de la zero este de 69 USD/MWh comparativ cu o centrală pe gaze, 91 USD/MWh, spre exemplu. 

Aproximativ 98% din energia electrică din Suedia este deja generată din apă, energie nucleară și eoliană.

Citește și: În ciuda frământărilor globale, investițiile imobiliare au explodat cu 73%, în România, în 2023

Compania de stat Vattenfall are în vedere construirea a cel puțin două reactoare modulare mici și prelungirea duratei de viață a reactoarelor existente în țară.

Accentul pus pe energia nucleară face parte dintr-o schimbare mai amplă a politicii de mediu într-o țară care s-a afișat mult timp ca un campion al ecologiei.

Coaliția intenționează să reducă amestecul de biocombustibili din benzină și motorină, ceea ce va duce la creșterea emisiilor de CO2, o măsură care ar putea însemna că Suedia nu va atinge obiectivele de emisii pentru 2030.

Propunerile Suediei de a permite țărilor să prelungească subvențiile pentru centralele electrice pe bază de cărbune în așteptare au fost, de asemenea, întâmpinate cu îngrijorare în UE, în timp ce Stockholm a dorit, de asemenea, ca Bruxelles-ul să dilueze o lege istorică pentru refacerea habitatelor naturale aflate în stare de degradare.

La nivel naţional în Suedia, planurile de simplificare a autorizațiilor de mediu ar putea accelera dezvoltarea energiei eoliene și ar permite minerilor să exploateze mari depozite de elemente de pământuri rare, esențiale pentru producția de motoare electrice.

În prezent, 10% din energia produsă la nivel global este provine din surse nucleare, iar 50% din energia curată a Uniunii Europene (inclusiv UK) este energie nucleară, o sursă curată, sigură și rezilientă de energie.

În România, Centrala de la CNE Cernavoda (SN Nuclearelectrica SA) asigură 20% din necesarul energetic al ţării și aprox. 36% din energia curată (fara emisii de CO2) a ţării.

România se reenergizează curat prin capacităţi nucleare

Obiectivele României de decarbonare și securitate nucleară sunt ambițioase: reducerea emisiilor de CO2 cu 55% până în 2030 față de nivelurile din 2005 și să înlocuiască 4.59GWe din surse de cărbune cu surse de energie curată până în 2032.

De asemenea, România își propune să își reducă dependența de importurile de energie de la 20,8% în prezent la 17,8% până în 2030, ceea ce înseamnă investiții susținute în capacități de producție fără emisii de dioxid de carbon, cu producție în bandă pentru a asigura stabilitatea sistemului energetic național.

Nuclearelectrica, cu 26 de ani de experienţă în operare în siguranţă a celor 2 reactoare nucleare, clasate în top 3 la nivel de performanţă la nivel internaţional, și-a propus să reenergizeze România prin energie curată.

Obiectivul Nuclearelectrica este menţinerea capacităţii actuale (1400 MWe prin Retehnologizarea Unităţii 1 și menţinerea în funcţiune a Unităţii 2), punerea în funcțiune a încă 1865 MWe până în 2031, prin Unitățile 3 și 4 și proiectul centralei cu reactoarele modulare mici.

Extinderea capacităților nucleare, atât CANDU, cât și SMR, va garanta securitatea energetică prin energie curată (contribuind la atingerea ţintelor de decarbonare) și va permite complementaritatea cu sursele regenerabile. 

La toate aceste beneficii de sistem și de mediu se adaugă un impact socio-economic semnificativ. Mai mult, viziunea de reenergizare a României va transforma Nuclearelectrica într-un jucător regional. 

Prin extinderea capacității nucleare în România, energia nucleară va ajunge la o contribuție de peste 66% de energie curată, 20 de milioane de tone de CO2 evitate anual și aprox. 20.000 de locuri de muncă, asigurându-se menţinerea și/sau dezvoltarea zonelor în care vor opera sucursalele Nuclearelectrica.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te