Suedia găsește cel mai mare zăcământ de minerale rare în Europa. Ar putea reduce dependenţa de China

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.01.2023 - 18:47
Suedia găsește cel mai mare zăcământ de minerale rare în Europa. Ar putea reduce dependenţa de China - Foto: PXHere
Suedia găsește cel mai mare zăcământ de minerale rare în Europa. Ar putea reduce dependenţa de China - Foto: PXHere

Compania minieră suedeză LKAB spune că a găsit cel mai mare depozit de oxizi de metale rare din Europa, în nordul țării. Este o descoperire care ar putea reduce dependența continentului de China, pentru resurse care sunt foarte importante în dezvoltare.

SHARE

ineralele pământurilor rare joacă un rol cheie în generarea de energie curată și producerea de vehicule electrice și electronice de larg consum. Dar piața este dominată de China, care reprezintă 60% din producția globală, potrivit Serviciului Geologic al SUA.

LKAB a identificat peste un milion de tone de oxizi de pământuri rare în zona Kiruna, situată în nordul îndepărtat al țării, a anunțat joi compania într-un comunicat, conform CNN.

„Aceasta este o veste bună, nu numai pentru LKAB, regiune și poporul suedez, ci și pentru Europa și climă”, a declarat Jan Moström, președinte și CEO al grupului LKAB.

citeşte şi: Aurul a fost tranzacţionat aproape de maximul ultimelor opt luni. China cumpără metalul preţios

În prezent, nu sunt extrase elemente de pământ rare în Europa, lăsând-o dependentă de importuri. Uniunea Europeană primește 98% din minerale din China, potrivit Comisiei Europene.

Dar cererea este de așteptat să crească ca urmare a electrificării, ceea ce va duce la o „subofertă” globală într-un moment de creștere a tensiunilor geopolitice, a spus LKAB.

Compania a adăugat că dependența regiunii de China pentru mineralele pământurilor rare crește vulnerabilitatea industriei europene.

„Electrificarea, autosuficiența și independența Uniunii Europene față de Rusia și China vor începe în mină”, a declarat Ebba Busch, ministrul suedez pentru energie, afaceri și industrie, în aceeași declarație. „Trebuie să consolidăm lanțurile valorice industriale în Europa și să creăm oportunități reale pentru electrificarea societăților noastre. „

citeşte şi: China "a luat foc" după ce o navă de război americană a traversat Strâmtoarea Taiwan

Totuși, drumul către exploatarea zăcămintelor este lung, a adăugat LKAB. Intenționează să depună o cerere de autorizație în cursul acestui an.

„Dacă ne uităm la modul în care au funcționat alte procese de autorizare în industria noastră, vor trece cel puțin 10-15 ani până să putem începe efectiv exploatarea și să livrăm materii prime pe piață”, se spune.

Având în vedere importanța sa în industria tehnologică, pământurile rare au devenit și unul dintre principalele fronturi în competiția SUA-China.

Statele Unite, care s-au bazat mult timp pe China pentru minerale, încearcă să-și consolideze lanțul de aprovizionare intern pentru a deveni un jucător dominant la nivel mondial. În 2021, administrația Biden a vizat pământurile rare, printre alte priorități ale lanțului de aprovizionare intern, pentru a reduce vulnerabilitatea acestor industrii la tensiunile geopolitice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te