Șeful OMV, din nou, vizită fulger la București. Îngrijorat de un dosar de evaziune fiscală al DIICOT

DE Stelian Negrea | Actualizat: 24.09.2024 - 10:26
Șeful OMV, din nou, vizită fulger la București. Îngrijorat de un dosar de evaziune fiscală al DIICOT - Foto: Profimedia Images
Șeful OMV, din nou, vizită fulger la București. Îngrijorat de un dosar de evaziune fiscală al DIICOT - Foto: Profimedia Images

Dosarul de evaziune fiscală deschis de procurorii DIICOT împotriva celui mai mare subcontractor al OMV Petrom îi îngrijorează pe șefii companiei austriece. Acesta se va afla pe masa discuțiilor de astăzi dintre Alfred Stern, șeful OMV, și premierul Marcel Ciolacu.

SHARE

Alfred Stern, șeful OMV Viena, cel mai mare acționar al uneia din cele mai mari companii din România, Petrom, sosește astăzi într-o vizită rapidă de nici 24 de ore la București.

Citește și: Șeful finanțelor OMV, vizită fulger la București. Miza: plata taxei de solidaritate de 1 miliard €

Surse din industria de profil au declarat pentru Newsweek România că principala îngrijorare a șefilor austrieci ai Petrom este dosarul de evaziune fiscală deschis recent de procurorii DIICOT împotriva celui mai mare subcontractor al Petrom: J. Christof E&P Services SRL, deținută de o companie austriacă cu probleme similare și în Austria.

Șeful OMV, din nou, vizită fulger la București. Îngrijorat de un dosar de evaziune fiscală al DIICOT

Vizită de nici 24 ore. Întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu

Pretextul oficial al vizitei șefului OMV este participarea la Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom care este programat pentru marti.

Citește și: 325.000.000 € costă platforma Neptun Deep a OMV Petrom. E pe drumul bun, dar sunt şi pericole

“E o vizită rapidă de nici 24 de ore. Vine luni seara și pleacă marți. Motivul oficial al vizitei este faptul că avem Consiliu Supraveghere (n.r. organism de conducere al companiei în care se iau decizii importante referitoare la afacerile acesteia) dar aici putea să participe și online cum s-a mai întâmplat în trecut. De altfel, la ședința de marți sunt persoane care participă online. Nu știu de ce e speriat dar sigur e speriat de ceva”, susțin surse din OMV Petrom pentru Newsweek România.

Stern se va întâlni astăzi la ora 10.00 și cu premierul Marcel Ciolacu care, de-a lungul timpului, a avut o atitudine extrem de conciliantă față de compania austriacă și față de modul cum înțelege să-și deruleze afacerile în relația cu statul român.

Dosarul de evaziune fiscală deschis de DIICOT, principalul motiv de îngrijorare

Surse politice susțin că principalul motiv de reală îngrijorare pentru șefii austrieci ai Petrom îl constituie recentul dosar deschis de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) împotriva celui mai mare subcontractor al OMV Petrom, J. Christof E & P Services SRL.

Procurorii susțin că această companie s-ar fi sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale afirmând în mod nereal că activitatea societății ține de domeniul construcțiilor, pentru a beneficia de un regim fiscal avantajos, respectiv de scutiri de la plata impozitului pe venit și respectiv de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) prevăzute de Codul fiscal, pentru un număr de 1.460 de angajați.

Numele companiei OMV Petrom a mai fost menționat în mass-media în conexiune cu un alt dosar deschis de Direcția de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) dar și într-unul al DNA în care au fost deja audiați o serie de angajați ai OMV Petrom.

Compania mamă e în insolvență

Compania austriacă Christof Industries, care a câștigat direct prin intermediul companiei mamă sau prin intermediul filialei sale românești, J. Christof E & P Services SRL, contracte de aproximativ 2,2 miliarde de lei cu liderul pieței românești a carburanților, OMV Petrom, și-a cerut, la sfârșitul lui 2022, recent insolvența în Austria, din cauza incapacității plății unor datorii de aproape 100 milioane de euro.

Conform presei austriece (Christof Industries Austria insolvent - steiermark.ORF.at), procedura de insolvență a fost deschisă fără autoadministrare.

Pe lângă cei 350 de angajați ai companiei fiind afectați peste 690 de creditori. Potrivit companiei KSV, care administrează insolvența Christof Industries, este cea mai mare insolvență din acest an din Austria.

J. Christof România SRL, una dintre filialele Christof Industries, l-a avut ca angajat pe Alexandru Sergiu Gheorghe, soțul Marianei Gheorghe, cea care a a condus OMV Petrom în perioada 2006-2018, așa cum Newsweek România a scris AICI.

Confruntate cu vizita inopinată a șefului OMV la București, surse din parchetul, care anchetează presupusele nereguli ale contractorului OMV Petrom, și-au manifestat o ușoară îndoială legată de această vizită și cum ar putea aceasta interfera cu anchetele declanșate de procurori.

“Așa funcționează marile democrații”, s-au limitat să comenteze pe marginea acestei vizite sursele menționate. 

OMV Petrom e în silenzio stampa

Contactată de Newsweek România, OMV Petrom România SA nu a furnizat nici un fel de răspuns legat de scopul și durata vizitei șefului OMV la București și nici motivele acestei vizite neanunțate.

De îndată ce ne vor furniza un punct de vedere îl vom publica.

Când apar problemele, șefii OMV vin în vizite scurte

Aceasta este cel puțin a treia vizită inopinată, în ultimul an și jumătate, a  șefilor OMV la București pentru a se întâlni cu factorii de decizie români când apar probleme legate afacerile Petrom. 

În septembrie anul trecut, Alfred Stern s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu. Discuțiile au fost purtate pe marginea proiectului Neptune Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep unde sunt asociați cu compania de stat, Romgaz. 

“Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, declara, la vremea respectivă, Ciolacu.

În ianuarie 2023, Reinhard Florey, CFO (Chief Financial Officer) OMV Austria, efectua o  neprogramată la București pentru a se întâlni cu conducerea OMV Petrom, deținută de compania de stat austriacă. 

Singurul subiect de la întâlnirea respectivă era cel referitor la refuzul OMV Petrom de a plăti taxa de solidaritate instituită prin regulament european la nivelul întregii Uniuni Europene după anunțul de acum mai bine de o săptămână al companiei că nu va plăti această taxă al cărei cuantum depășește 1 miliard de Euro, așa cum Newsweek România a scris AICI

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te