Schimbări la modul de calcul a vechimii în muncă. Cum se face recalcularea pensiei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 11.07.2023 - 19:30
Schimbări la modul de calcul a vechimii în muncă. Cum se face recalcularea pensiei Foto: PixaBay (fotografie cu rol ilustrativ)

Schimbări la modul de calcul a vechimii în muncă. Cum se face recalcularea pensiei. Românii care dispun de venituri mari își pot cumpăra vechime în muncă dar, din fericire, există și varianta concediilor care sunt recunoscute ca vechime la pensie.

SHARE

Schimbări la modul de calcul a vechimii în muncă. Cum se face recalcularea pensiei. Românii care dispun de venituri mari își pot cumpăra vechime în muncă dar, din fericire, există și varianta concediilor care sunt recunoscute ca vechime la pensie.

Concendiul de odihnă, de incapacitate temporară de lucru cauzată de accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie, conform legii actuale.

Ce concedii sunt considerate vechime în muncă la calculul pensiei

Fiecare salariat are dreptul la minim 20 de zile libere anual, conform Codului muncii, astfel perioada de concediu este calculată la stagiul de cotizare , conform Kanal D.

„ Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”, menționează Codul muncii. Așadar, concediile neplătite nu se iau în considerare pentru vechimea în muncă.

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, pentru accidente de muncă sau boli profesionale, se acordă în baza unui certificat medical, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. 

Citește și: Iohannis: Există planuri pentru centrul de pregătire a piloţilor de avioane F-16 în România

„Perioada de suspendare a contractului individual de muncă în cazul concediului pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă”, menționează Legea nr. 346/2002.

Concediile pentru nașterea și creșterea copiilor

Concediul de creștere a copilului, cel de risc maternal, concediul de maternitate, cel de acomodare, cel pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și cel paternal se iau în considerare la cotizarea pentru pensie. 

Concediul de maternitate este acordat salariatelor care urmează să nască, acordat împărțit între perioada de sarcină și cea de lăuzie (maxim 126 de zile). În această situație, se acordă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav

Angajații pot primi concediu și pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la șapte ani, potrivit OUG nr. 158/2005. În cazul copilului cu handicap, concediul este acordat până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului. 

Salariații cu acest tip de concediu primesc o indemnizație lunară de 85% din baza de calcul, care este determinată ca medie a veniturilor lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară, arată avocatnet.ro. 

Concediul de îngrijitor

Chiar dacă unele dintre perioadele concediului de îngrijitor nu sunt contributive, acestea sunt asimilate în legislație ca stagii de cotizare.

Aceste persoane au dreptul la recunoașterea perioadei de concediu de creștere ca „vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate”, conform OUG nr. 111/2010.

Cum se face recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei se poate face printr-o solicitare a doritorilor, alături de actele necesare. Procedura se face în cazul celor care au făcut stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și s-au pensionat.

Astfel, după orice stagiu de cotizare făcut după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate cere recalcularea drepturilor de pensie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te