Românii se plâng deseori de condițiile, lipsa serviciilor și atitudinea angajaților de pe aeroporturile românești. Iar cele mai multe probleme sunt semnalate pe cel mai important aeroport al țării, cel de la Otopeni.
Dacă pleci din București și vrei să îți lași mașina la Aeroportul Otopeni, plătești 80 de euro pe zi. Este mai scumpă de 8 ori la Miami (foto) și de 6 ori față de Madrid.
Cât este parcarea pe aeroporturile din alte țări
Pe aeroportul din Madrid, de exemplu, parcarea pentru o zi este 15 euro.
Citește și: VIDEO Cum arată Aeroportul Internațional Brașov, primul făcut în ultimii 50 de ani în România
Iar dacă ar fi lăsat mașina în parcarea aeroportului din Miami, ar fi plătit doar 13 dolari pe zi.
Un avocat a povestit cum a trebuit să plătească parcarea pentru 6 zile la prețul unui sejur și cum s-au comportat angajații aeroportului cu el. Nota de plată totală a fost de 480 de euro.
Ștefan Mandachi a povestit că a plătit aproximativ 400 de lei/ zi, adică peste 80 de euro pentru că și-a lăsat mașina în parcarea aeroportului.
Românii, „jefuiți” la Otopeni. Parcarea pentru mașini, de cinci ori mai scumpă ca la Miami sau Madrid
Avocatul Ștefan Mandachi a povestit pe un cont de socializare cum a fost nevoit să plătească aproape 2.600 de lei pentru că și-a lăsat mașina la aeroport când a plecat în Olanda.
Însî cel mai mult l-a deranjat atitudinea angajaților de pe aeroport.
”Când ajungi pe aeroport, primul lucru la care te gândești e cât durează până ieși.
Ies bucuros să-mi iau mașina din parcare. Am lăsat-o parcată sâmbătă seară. Azi e joi, total 6 zile. Fericit că am ieșit din aeroportul vieții, alerg cu tichetul în mână. Preț parcare 2580 lei! Doușcinci de milioane!
Am crezut c-am ajuns la Chișinău unde 1 leu moldovenesc e 0,26 roni. Dar nu. E la București. Mă frec la ochi. În capătul parcării e scris prețul. 100 lei pe zi. Sun la dispecerat: fraților, care-i treaba?
”Nu scrie prea clar prețul într-adevăr, dar aici e 20 lei pe oră, că ați lăsat mașina la PARCAREA CEA SCUMPĂ. E mai scumpă pentru că e mai aproape de ușa aeroportului. Aia de 100 lei e 100 metri mai la vale”.
(...)
Intru în panică. Fac calcule: dacă mai stau mult la negocieri, mai trebuie să achit vreo 15 lei pt. câteva minute.
Plătesc și fug.
Văd bariera izbăvitoare. Scot tichetul. Îmi spun în gând că o să-l păstrez ca suvenir, îl înrămez. Nu se scanează. Nu merge. Nu-mi dă voie să ies. Bariera stă țanțoșă în calea mea.
Plin de nervi, la ora 2 noaptea, apăs buntonul să apelez ca să scap din temnița parcărilor, din Regina parcărillor: parcarea cea scumpă de la Otopeni.
Îmi răspunde scârbită o duduie. „Alo, mndea...„
Citește și: Haos, pe Aeroportul Otopeni. A picat curentul. Nu au mers calculatoarele Poliției de Frontieră
Îi spun că sunt praf de oboseală că nu merge să scanez. Vreau să ies, să evadez. ”Sunt băiatul acela ce-am plătit acum câteva minute. Ăla cu 26 milioane pt. 6 zile, deschideți-mi bariera și mie”.
Cumătra mă ceartă, fiartă toată, să las tonul mai jos. În replică, i-am spus și eu un vers de Minulescu, ce-i drept... Deodată, închide apelul în nas și blochează să nu o mai pot apela. Și cu banii luați și cu bariera trasă. Claxonez disperat. Apăs toate butoanele. Vorbesc singur în microfoanele interfoanelor. Recit mantre. Nimic. Sun de 20 ori. Blocat. Nu vrea să răspundă. Efectiv o doare la pedale de un client jecmănit.
Scanez toate cititoarele de tichete, și, într-un final, nu știu prin ce minune, când deja mă resemnasem, bariera se ridică perpendicular. O privesc hipnotizat cum se ridică țanțoșă. Am crezut că am o vedenie. Cu riscul să-mi cadă pe turelă, m-am strecurat și am tulit-o.
Citește și: Sfaturi utile despre cum să eviți haosul din aeroport: Evitați să călătoriți având bagaj de cală
Sun apoi la aeroport să fac reclamație. Îmi răspunde un nene. Îi solicit să-mi facă legătura la parcare la dispecerat. Îmi dă un număr, nici el nu-i sigur dacă-i ăla. Să sun la nu știu ce prefix. Sun. Nimeni. Nimeni nu răspunde. Nimeni nu aude. Nimănui nu-i pasă.
Manageri din bani publici, zeci de milioane aruncate pe gâște. Zero brand de țară, zero strategie, zero chef de muncă”, scrie ștefan Mandachi pe Facebook.
Cât este parcarea pe aeroporturile din alte țări
Pe aeroportul din Madrid, de exemplu, parcarea pentru o zi este 15 euro. Astfel că în loc să plătească 516 euro, Ștefan Mandachi ar fi putut plăti acolo 90 de euro pentru cele 6 zile.
Citește și: VIDEO Cum arată Aeroportul Internațional Brașov, primul făcut în ultimii 50 de ani în România
Iar dacă ar fi lăsat mașina în parcarea aeroportului din Miami, ar fi plătit doar 78 de dolari, având ân vedere că acolo parcarea etse aproximativ 13 dolari pe zi.