Românii cheltuie de 50 de ori mai puțin pe produse BIO decât în Europa. Suprafața cultivată, infimă

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.07.2022 - 12:54
Românii cheltuie de 50 de ori mai puțin pe produse BIO decât Europa. Sprafața cultivată, infimă / PEXELS, Greta Hoffman

Piaţa produselor organice în România ar putea creşte dacă autorităţile române ar începe, ''puţin câte puţin'', să furnizeze alimente organice au declarat, într-un interviu reprezentanţii Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din ca

SHARE

Acest aspect a fost declarat, într-un interviu reprezentanţii Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, Diego Canga Fano şi Henri Delanghe.

Citește și: EXCLUSIV Buhnici, implicat în afaceri de 15.000.000 lei în ultimii 3 ani. Un milion, rulat în IT

Cei doi oficiali europeni, responsabili de zona agriculturii ecologice, se află în aceste zile într-o vizită în România, pentru a ajuta autorităţile române să elaboreze planul naţional de acţiune în domeniul agriculturii ecologice, ţara noastră fiind prima vizitată, datorită importanţei sale, pentru a creşte suprafaţa alocată acestui tip de agricultură.

Ei au declarat că România are un potenţial uriaş de creştere în acest sector, în contextul în care un român consumă în medie alimente organice de numai 2 euro/an, în timp ce în Uniunea Europeană consumul este de peste 50 de ori mai mare, respectiv 102 euro anual.
 Potrivit oficialilor europeni, agricultura ecologică este foarte importantă pentru Comisia Europeană şi de aceea se doreşte ca toate statele membre, inclusiv România, să o dezvolte şi să adopte o abordare comprehensivă pe partea de cerere şi ofertă, dar şi de sustenabilitate, iar Planul Naţional Strategic şi Fondul de Rezilienţă pot contribui la dezvoltarea sectorului organic.

Citește și: Putin se joacă cu nervii Europei: anunță noi reduceri ale livrărilor de gaz prin Nord Stream 1

 

Nu în ultimul rând, ei au transmis că Guvernul poate juca un rol foarte important cu privire la informarea şi educarea consumatorului, precizând că în România ar trebui să existe mai multe stimulente pentru achiziţiile publice de produse organice.

AGERPRES: Care a fost scopul vizitei dumneavoastră în România şi care sunt concluziile?
Diego Canga Fano: În Uniunea Europeană ţinta este ca 25% din suprafaţa agricolă totală a UE să fie cultivată ecologic în 2030. În România, acum doar 3,5% din suprafaţa agricolă este cultivată ecologic. Fiind o ţară atât de mare avem tot interesul în creşterea sectorului organic din România. Am avut contacte cu autorităţile române în urmă cu câteva săptămâni şi am decis să venim în România pentru a ajuta autorităţile să elaboreze planul naţional de acţiune în domeniul agriculturii ecologice. Am avut în ultimele zile patru runde de întâlniri.

Ieri dimineaţă (marţi n.r.) ne-am întâlnit cu reprezentanţii Guvernului, cu mai mulţi miniştri, ministrul Sănătăţii, desigur cu ministrul Agriculturii, cu ministrul Educaţiei, cu ministrul Mediului şi cu primul ministru. După-amiază ne-am întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor fermierilor, cu sectorul privat. În cursul acestei dimineţi (miercuri n.r) ne-am întâlnit cu retailerii, cei mai importanţi retaileri din România şi acum tocmai am terminat o întâlnire cu organismele de control, cele care certifică faptul că un produs este organic. Suntem satisfăcuţi de rezultatele vizitei. Am făcut schimb liber de idei în scopul sprijinirii autorităţilor române.
 

Ca să vă dau o cifră cu privire la amploarea a ceea ce vrem să facem: consumul mediu de produse organice per capita în Uniunea Europeană este de 102 euro pe an, în România este de 2 euro. Deci potenţialul de creştere este uriaş în România. Şi de aceea suntem aici. Le-am oferit foarte multe exemple practice.

Există un aspect asupra căruia vrem să punem un accent deosebit şi acesta este reprezentat de achiziţiile publice de produse organice. Am dori ca autorităţile române să înceapă, puţin câte puţin, să introducă în cantinele publice din spitale, şcoli, universităţi, căminele de bătrâni, în unităţile armatei, să introducă alimente organice. Acesta este un lucru pe care toate celelalte state îl fac şi cu cât se fac mai multe astfel de achiziţii publice de produse organice, din nou în universităţi, spitale, armată, etc. cu atât va creşte piaţa locală a produselor organice în România. Furnizarea de alimente organice pentru aceste instituţii publice este unul dintre elementele pe care le-am evidenţiat foarte mult cu prilejul vizitei.

Henri Delanghe: Comisia Europeană crede că agricultura ecologică este foarte importantă. Agricultura ecologică implică o utilizare redusă de îngrăşăminte şi pesticide, de medicamente veterinare şi deci are efecte foarte pozitive asupra mediului, climei, asupra biodiversităţii, asupra bunăstării animalelor, asupra calităţii solului, asupra apei şi, de asemenea, are efecte sociale importante, precum venituri mai mari pentru fermieri, asupra dezvoltării rurale. Deci, din toate aceste motive, am decis să dăm prioritate agriculturii ecologice şi acesta este şi motivul pentru care în ceea ce priveşte agricultura ecologică există această ţintă ca 25% din suprafaţa agricolă totală a UE să fie cultivată ecologic până în 2030 şi această ţintă a fost inclusă în strategia "From Farm To Fork", precum şi în strategia privind biodiversitatea.
 

Interviul pe larg AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te