Bărbații ar prinde doar 6 luni de pensie, după 48 de ani munciți. În UE se trăiește cu 4 ani în plus

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.02.2022 - 17:32
Românii ar prinde doar 4 ani de pensie, după 48 de ani munciți. În UE se trăiește cu 4 ani în plus /Bank Rate

În cazul în care o persoană decide să muncească până la 70 de ani (chiar și pe bază de voluntariat, cum a propus Florin Cîțu), în medie, îi mai rămân patru ani de pensie. Bărbații ar prinde 6 luni, femeile 8 ani.

SHARE

„Speranța de viață în România a scăzut semnificativ din cauza COVID-19 și este cu mult sub media UE. Speranța de viață la naștere în România a crescut cu mai mult de patru ani între 2000 și 2019 (de la 71,2 până la 75,6 ani), dar a rămas printre cele mai mici în UE.

Pandemia de COVID-19 a dus la a scăderea temporară substanțială a speranței de viață în multe țări, inclusiv România, unde a căzut cu 1,4 ani până la 74,2 ani. În schimb, scăderea medie în UE în 2020 a fost de 0,7 ani.

Citește și: George Simion: Nu mă dă nimeni afară, poate îi dau eu pe ei. Târziu și Lavric l-ar vrea exclus

În 2020, diferența de gen în ceea ce privește speranța de viață a fost clară: femei trăiesc cu aproape opt ani mai mult decât bărbații (78,4 ani comparativ cu 70,5). Este printre cele mai mari decalaje în Uniunea Europeana”, potrivit unui raport pe care îl găsiți AICI.

Citește și: Vedeta de la Survivor care a fost în arest pentru serviciile făcute lui Gigi Becali

Țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce la coada clasamentului se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani).

Citește și: Florin Cîțu: Pensionarea la 70 de ani e pe bază de voluntariat

INS. Scăderi în toate regiuinile

Datele de la Institutul Național de Statistică vin să confirme concluzia Comisiei Europene. În 2020, speranța de viață în România era mai mare decât în 2021 în toate regiunile țării. Cea mai mare speranță de viață era București-Ilfov cu 78 de ani și cea mai mică în sud-estul țării: 75,2 ani.

 

Ciucă ne liniștește: Nu am discutat creșterea vârstei de pensionare

„Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul Guvernului vis a vis de prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani aș vrea să anunț că nu este deloc adevărat. Nici măcar nu am avut o discuție la nivelul acesta și din tot ceea ce știm până în acest moment este vorba despre o posibilitate, ca benevol, dacă cineva dorește să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat și nu poate să-și asume răspunderea pe un astfel de demers.", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Citește și: NASA intenționează să retragă Stația Spațială Internațională până în 2031 prin prăbușirea în Pacific

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te