România importă de doar 10.000.000 € din cele 3 state africane vizitate de Iohannis: ceai și pește

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.11.2023 - 15:52
Iohannis în Africa - Foto: presindecy.ro

România importă de numai 10.000.000 euro din Tanzania, Kenya și Senegal, unde Iohannis face o vizită de lucru. România exportă, în total, mai mult decât importă.

SHARE

România importă bunuri de 10.000.000 euro din Tanzania, Kenya și Senegal unde Iohannis face o vizită. România exportă îngrășăminte chimice și vehicule. În schimb, importă ceai, cafea sau fructe de mare.

E de văzut dacă vizita președintelui va însemna și un imbold pentru creșterea schimburilor comerciale.

România importă de doar 10.000.000 € din cele 3 state africane vizitate de Iohannis

România nu are legături comerciale foarte puternice cu aceste state. Cu nicio țară România nu are exporturi sau importuri care să depășească suma de 20.000.000 euro.

Cu cele 3 state, România exportă de 23.000.000 euro și importă de 10.000.000 euro.

România exportă în Tanzania de 2  milioane euro și importă de 5 milioane de euro.

Din Tanzania importăm și exportăm diverse bunuri. Am importat „animale vii” în valoare de 4 milioane de euro. A fost vorba de pește și crustacee. Am exportat mașini și aparate electrice.

România exportă în Kenia de 16  milioane euro și importă de 5  milioane de euro. De 13 milioane de euro exportăm produse chimice, este vorba de îngrăminte.

De 4 milioane de euro aducem „produse vegetale”. Din acestea, 2,6 milioane de euro reprezintă importurile de ceai și cafea.

De un milion de euro aducem fructe comestibile.

România exportă în Senegal de 5  milioane euro și importă de zero milioane de euro. În Senegal exportăm cazane și turbine de un milion de euro. De 1.7 milioane de euro am vândut tractoare și alte vehicule.

Pentru schimburile cu Capul Verde nu există statistici.

Ce a anunțat Administrația prezindețială

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, începând de marţi până pe 23 noiembrie, un turneu în state africane: vizite de stat în Kenia, Tanzania şi Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), precum şi o vizită oficială în Senegal.

În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, Președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată.

Kenya este un stat cu un profil solid de implicare la nivel național și internațional în domeniul protecției mediului, fiind gazda Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a Summitului climatic COP12 în 2006 și, foarte recent, a Summitului African pentru Climă.

Citește și: Iohannis s-a întâlnit cu ministrul pentru protejarea naturii din Kenya. Discuții despre conservare

Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al Președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa.

Citește și: Klaus Iohannis, notorietate maximă. Este politicianul cel mai cunoscut de români

Citește și: Iohannis, despre aderarea Moldovei și Ucrainei la UE: România susţine cu tărie o decizie în acest an

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te