România este un exemplu mondial de bune practici în jocurile de noroc - #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.06.2021 - 09:08
Odeta Nestor, președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță
Odeta Nestor, președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță

Un proiect de lege aflat în Parlament ar putea deregla inutil piața jocurilor de noroc din România, una dintre cele mai bine reglementate din lume, a explicat Odeta Nestor, președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță.

SHARE

 

Odeta Nestor, președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), a explicat că legislația românească în domeniul jocurilor de noroc este corectă cu piața și este luată de model în alte țări. 

„Sunt foarte mândră să reprezint România la conferințe internaționale și europene, căci acolo România este un exemplu de bună practică și în continuare legislația românească este o legislație fair cu bussinessul.

Avem piață deschisă pentru orice operator care dorește să respecte legile europene și românești”, a explicat Odeta Nestor, la #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, eveniment organizat de Newsweek România. 

Președintele AOJND a arătat că în acest moment este parte dintr-un proiect pilot, românesc, prin care oferă consultanță în privința legislației pentru jocurile de noroc și altor guverne și jurisdicții din lume. 

„Eu reprezint zona de consultanță către alte guverne și jurisdicții care doresc această reglementare. Este un proiect pilot care funcționează.

Când pun la dispoziție expertiza pe care o am în zona de reglementare, pot demonstra și rezultatele care au produs efectele acestor reglementări.

Putem să ne lăudăm, în România, cu reglementarea din zona online. România este deschisă încă și sper să rămână și pe viitor și reglementată pentru acest domeniu”, a menționat Odeta Nestor. 

 

O limitare periculoasă și ineficientă

Totuși, deși piața este stabilă, mai există probleme de comunicare. 

„Am constatat cu părere de rău o lipsă de comunicare a autorității (Oficiul National pentru Jocuri de Noroc - n.r.), cu operatorii de jocuri de noroc, mai ales cei online. Dar sper că, fiind la început, managementul va înțelege puțin piața și va avea deschiderea necesară pe care eu am instituit-o încă de la început”, a arătat Odeta Nestor. 

Președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță a arătat că uneori apar propuneri și interpretări legislative care creează emoții.

„Există o propunere legislativă pe circuit în Parlament care ar putea perturba activitatea, dacă e aprobată în forma actuală. Am încredere că se vor analiza argumentele împotriva modificării și propunerea nu va fi dusă la bun sfârșit.

Se propune limitarea sau chiar închiderea totală a publicității pe zona bannerelor stradale pentru jocurile de noroc.

Acest lucru va afecta zona de jocuri de noroc online, dar și zona landbased. Publicitatea stradală e făcută 90% de companiile de jocuri online, deci impactul ar fi major”, a arătat Odeta Nestor, la #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, eveniment organizat de Newsweek România.

Anti-modelul Spania

Proiectul de lege nu va avea efectul scontat - scăderea numărului de jucători-, în schimb va reprezenta o lovitură economică pentru mai multe domenii. 

„Operatorii de online sunt foarte implicați în activitatea de joc responsabil și, cum probabil ați observat, sunt prezenți atât în reclame tv, cât și în cele stradale, ceea ce reprezintă o investiție în piața românească destul de mare.

Aceste reclame reprezintă investiții de milioane de euro, bani care intră în România și care sunt cheltuiți în această piață.

În alte jurisdicții, s-au luat măsuri restrictive și nu au funcționat. Nu au dus la rezultatele scontate. Acolo unde reglementările au fost stricte sau au fost interzize jocurile de noroc, companiile și jucătorii au existat în continuare, dar au fost trimiși într-o zonă neagră sau gri”, a avertizat președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță.

Aceasta a dat ca exemplu Spania, unde  s-a interzis promovarea jocurilor de noroc prin echipele sportive. Sportul a fost privat de investițiile operatorilor de online, iar aceștia de reclama de care beneficiau prin acest canal.

„Acest lucru nu a dus la un joc mai responsabil, din contră. Mi-aș dori ca reglementările legislative să aibă în spate argumente”, a declarat Odeta Nestor, la #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, eveniment organizat de Newsweek România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te