România are datorii tot mai mari. Ţinta de deficit se ridică mereu

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.10.2023 - 12:54
România are datorii tot mai mari - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Împrumuturile luate de Guvernul României au depăşit 164 miliarde de lei, în primele nouă luni ale acestui an, după după ce în luna septembrie Finanţele au împrumutat 25 de miliarde de lei, prin emisiuni de obligaţiuni.

SHARE

Nivelul împrumuturilor în primele nouă luni a depășit nivelul prognozat pentru întreg anul. Din 164,3 miliarde de lei, bani împrumutați în primele nouă luni ale anului, 13 miliarde de lei sunt finanţări luate de stat, cu termene de plată tot în cursul acestui an.

Este vorba inclusiv despre emiterea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei, cu maturitate la numai două luni.

România are datorii tot mai mari

Din vânzarea de obligaţiuni, statul a luat 159,2 miliarde de lei, la care se adaugă 5,1 miliarde de lei (1,02 miliarde de euro) din componenta de împrumut a PNRR.

Ministerul Finanţelor a anunţat că banii din a doua transă din PNRR au intrat în conturi. A doua tranşă include 2,14 miliarde euro - sprijin nerambursabil, şi 1,02 miliarde euro (5,1 miliarde lei) - sprijin sub formă de împrumut.

Finanţele aveau în plan pentru acest an împrumuturi de 2 miliarde de lei din PNRR, însă al doilea miliard de euro, aferent tranşei a treia, pare foarte puţin probabil să ajungă la stat, în acest an, conform Digi24.

Citeşte şi: CFR Marfă își va plăti datoriile către ANAF cu 400 de vagoane uzate. Cum s-a ajuns aici

Ținta de împrumut pentru tot anul a fost depășită deja în primele nouă luni ale anului. Pentru întreg anul, Ministerul Finanţelor a anunţat că are nevoie de împrumuturi de 160 de miliarde de lei (32,3 miliarde euro).

68,3 miliarde de lei sunt necesare pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi, ajunse la scadenţă.

Acest nivel de 160 de miliarde de lei nu va mai fi însă de actualitate, după ce Guvernul va adopta rectificarea bugetară, iar ţinta de deficit va fi revizuită la un nivel mai ridicat, de la 4,4%, în prezent, la 5 - 5,5%.

Citeşte şi: Orașul din România unde un sfert din populație nu își poate plăti datoriile. Vine executarea silită

Dacă dăm la o parte cele 13 miliarde de lei, bani împrumutaţi, dar cu termen de plată tot în acest an, împrumuturile luate de Finanţe se situează la 151 de miliarde de lei.

În cadrul sumei totale a împrumuturilor, pentru primele nouă luni, finanţări de 13 miliarde de lei luate anul acesta au termen de plată tot în cursul anului acesta.

În această categorie, se regăsesc împrumuturi de 5 miliarde de lei, luate în ianuarie, dar şi emisiunea de 8 miliarde de lei, pe două luni, contractată în iulie. Astfel, totalul împrumuturilor luate anul acesta, dar cu scadenţă tot în acest an, ajunge la 13 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te