România ar putea beneficia de 60 de miliarde de euro din viitorul buget multianual al Uniunii Europene, potrivit propunerii prezentate de Comisia Europeană pentru perioada 2028–2034, potrivit Reuters.
România ar putea primi cea mai mare alocare bugetară din istorie. 60.000.000.000 €, bani europeni
Este cea mai mare alocare bugetară de până acum pentru țara noastră, cu 14 miliarde de euro mai mult față de actualul cadru financiar.
Bugetul total propus de Comisie se ridică la aproximativ 2.000 de miliarde de euro, cu peste 800 de miliarde mai mult față de bugetul în vigoare. O schimbare majoră este comasarea fondurilor pentru agricultură și coeziune în planuri naționale adaptate specificului fiecărei țări.
Din totalul bugetului, 865 de miliarde de euro vor merge către aceste planuri integrate, din care 300 de miliarde sunt dedicate fermierilor, iar cel puțin 218 miliarde de euro vor ajunge în regiunile mai puțin dezvoltate. Comisia susține că niciun stat membru nu va primi mai puțin decât în prezent.
Citește și: Europa în fața unei ecuații imposibile. Bugetul de 1,2 trilioane €, suficient pentru a salva Europa?
România, locul cinci în topul alocărilor
Potrivit surselor politice europene, România ar urma să ocupe locul cinci în clasamentul alocărilor naționale. În plus, va beneficia și de fonduri din programe europene precum Erasmus Plus, care va primi un buget mărit cu 50%.
„Am majorat bugetul cu 50%, astfel că acesta crește de la 27 de miliarde la aproximativ 41 de miliarde de euro. Este o veste excelentă. Programul are două componente: mobilitatea educațională și dezvoltarea capacităților”, a declarat Roxana Mînzatu, comisar european, potrivit Știrileprotv.
Citește și: Bolojan dă, azi, examen cu agențiile de rating. Fără bani de pensii din toamnă, dacă picăm la „junk”
Investiții în Apărare, Climat și Tehnologii
Bugetul propus include 131 de miliarde de euro pentru apărare și spațiu, de cinci ori mai mult decât în prezent. În plus, 35% din buget este dedicat obiectivelor climatice, iar 410 miliarde de euro vor merge către un nou Fond pentru Competitivitate, destinat tehnologiilor strategice ale viitorului.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat și un mecanism special de reacție la crize, cu un buget de aproape 400 de miliarde de euro:
„Crizele nu mai sunt excepția, ci regula. Trebuie să fim pregătiți pentru orice situație”, a transmis oficialul european.
Cinci surse noi de venit pentru bugetul UE
Pentru a susține aceste alocări istorice, Comisia propune cinci surse noi de venit:
- taxă pe emisiile de carbon
- taxă vamală pentru produsele poluante din afara UE
- taxă pe deșeurile electronice
- acciză pe tutun
- contribuție anuală din partea marilor companii active în UE
Critici din partea europarlamentarilor
Propunerea Comisiei a fost deja contestată de mai mulți eurodeputați români. Siegfried Mureșan atrage atenția că redistribuirea fondurilor ar putea dezavantaja unele domenii:
„Comisia va arăta linii bugetare care au crescut, dar dacă bugetul total rămâne același, înseamnă că alte linii bugetare trebuie să scadă”, spune Siegfried Mureșan.
Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, solicită o poziție fermă din partea Guvernului României: „Trebuie să cerem fonduri dedicate zonelor rurale și să creștem subvențiile pentru fermieri. Este vital pentru România.”
Negocierile privind bugetul UE 2028–2034 vor începe în perioada următoare între Comisie, Parlamentul European și statele membre. Se estimează că procesul va dura cel puțin doi ani.