Reziliența economiei americane și ascensiunea inteligenței artificiale

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.06.2023 - 12:26
Reziliența economiei americane și ascensiunea inteligenței artificiale - Foto: Inteligența Artificală

La începutul anului, nivelul pesimismului analiștilor și a mediului de afaceri legat de evoluția economiei americane în anul curent se situa la un nivel ridicat. Majoritatea prevedea intrarea în recesiune și o evoluție descendentă a piețelor de capital.

SHARE

 Articol sustinut de Investimental

A fost probabil cea mai anticipată recesiune din istoria Americii.

Aproape în orice direcție îndreptai privirea, semnalele și perspectiva erau negative: dobânzi mari și în creștere, inflația ridicată, războiul din Ucraina, auspiciile unui război geopolitic și economic al titanilor Statele Unite și China. S-a adăugat tabloului și impactul dobânzilor ridicate asupra sistemului financiar american și european și căderea a 3 bănci regionale americane – Signature Bank, Silicon Valley Bank și First Republic Bank (preluată de JP Morgan) și a băncii elvețiene Credit Suisse (preluată de UBS).

În acest context, toată lumea aștepta ca o gură de oxigen revenirea în forță a economiei Chinei, după o păguboasă strategie de stat Covid zero. Dar revenirea numai în forță nu putem spune că a fost și nu a mai avut anvergura necesară să susțină revenirea globală, așa cum s-a întâmplat după criza din 2008/2009.

Surpriza pozitivă este că, de la începutul anului, piața americană nu a scăzut, ci au avut creșteri chiar peste așteptările celor mai optimiști: indicele Nasdaq100 a crescut cu peste 35% iar S&P500 cu peste 12%. Dar cum a fost posibil un astfel de scenariu?

Pe foarte scurt, reziliența economiei americane a fost una mult peste așteptări, susținută de rezervele de cash importante încă deținute de populație și de o piață a forței de muncă foarte solidă. Și a mai fost ceva... putem spune chiar mult mai important pentru că are implicații nu doar pentru moment ci pe termen lung - apariția unui eveniment unic, cu implicații majore la fel cum a avut-o apariția calculatorului sau a internetului.

Vorbim de lansarea ChatGPT, chat-ul care integrează inteligența artificială, dezvoltat de Open Ai și integrat de Microsoft în cadrul Bing, care, în numai 2 luni de la lansare a atras peste 100 milioane de useri, fiind de departe cel mai mare succes al unei aplicații pe internet. Și nu este vorba doar despre aplicație, ci despre posibilitățile pe care le-a deschis aceasta și despre revoluția creată în strategiile de business ale foarte multor companii de peste ocean. Planuri de investiții masive în tehnologie direcționate către inteligența artificială și către modalități de optimizare, eficientizare și reinventare a afacerilor plecând de la aceasta, au fost devansate poate chiar și cu ani și au devenit dintr-o dată scadente pe termen scurt.

A fost evident că o nouă eră a început în tehnologie și nu numai. Iar confirmarea am avut-o la finalul lunii mai, atunci când NVIDIA, jucător cheie în industria IT, anunța impactul major al AI în rezultatele estimate pentru trimestrul 2. Veniturile companiei sunt așteptat să fie cu aproape 60% mai mari față de estimările analiștilor, ceea ce a condus la aprecierea acțiunilor cu 24% într-o singură zi și la propulsarea companiei în clubul hiperselect al acelora cu capitalizări de peste 1 trilion USD. Și nu a fost întâmplător, Huang Jensen, CEO al NVIDIA, apreciind că suntem doar la începutul unei etape care va presupune în final includerea inteligenței artificiale generative în orice produs, serviciu sau proces de afaceri.

Revoluția AI este în plină desfășurare și este de așteptat că impactul economic să fie major chiar și pe termen mediu, în condițiile în care asimilarea noilor tehnologii va fi mai rapidă decât s-a întâmplat în trecut cu alte tehnologii disruptive.

Numele grele din industria financiară au început să cuantifice în cifre cum va influența inteligența artificială evoluția viitoare a bursei americane. Unul dintre aceste nume, Goldman Sachs, plecând de la avansurile anticipate ale productivității muncii și ale câștigurilor companiilor americane în următorii 10 ani, estimează o valoare justă a S&P500 în apropiere de maximele istorice (4.719 puncte), ceea ce nu este puțin lucru, în condițiile în care mulți analiști anticipau cu puțină vreme în urmă scăderi ample pentru acest an.

Rămâne de văzut cum vor evolua bursele anul acesta pentru că se anunță o ultimă jumătate de an dificilă din punct de vedere economic în America, însă este clar că inteligența artificială și-a făcut o intrare în forță pe scena globală și va avea un cuvânt foarte greu în dinamica burselor în următorii ani dar și în economie și societate în general.
-----
Mai e foarte puțin până vei avea acces la tot ce înseamnă Investimental, primul broker autorizat pe bursa din România din ultimii 14 ani. Până atunci, dacă vrei sa citești astfel de materiale, te invităm să te abonezi la newsletterul Investimental. 
Nu credem în ceasuri rele, credem în oportunități de învățare și creștere așa că, în fiecare marți, îți trimitem ultimele știri și evenimente de pe piața bursieră și le punem în context.

 


Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
 
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății. Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te