Racordarea la gaze a tuturor clienților casnici va fi gratuită. Dar vor plăti toți românii

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 13.10.2020 - 13:33

Racordarea la gaze a tuturor clienților casnici va fi gratuită, indiferent de distanța față de rețea.

SHARE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat vineri un ordin care prevede că racordarea la reţeaua de gaze naturale va fi gratuită pentru toţi consumatorii casnici.

Ordinul prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici, adică şi persoane fizice, dar şi firme.

În vederea racordării la sistemul de distribuţie, persoanele fizice vor trebui să depună la operatorul sistemului de distribuţie o cerere de racordare, însoţită de documente, precum cele care atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra terenului/terenurilor şi/sau construcţiei unde sunt amplasate obiectivele/sistemele pentru care se solicită racordarea, acte de identificare ale solicitantului și alte înscrisuri pe care solicitantul consideră necesar să le depună în susţinerea cererii.

După depunerea cererii de racordare, va avea loc evaluarea acesteia, urmată de stabilirea soluţiei tehnice pentru realizarea obiectivului sau conductei necesare racordării şi a racordului, proiectarea şi execuţia lucrărilor, dar şi recepţia şi punerea în funcţiune.

Un client care vrea să se racordeze la gaze trebuie să plătească, totuși, pentru extinderea reţelei de distribuţie, în cazul în care investiţia nu este fezabilă şi nu a fost făcută deja, branşamentul şi instalaţia de utilizare interioară.

Cei care locuiesc în zone în care reţeaua de gaz nu a ajuns încă trebuiau să plătească şi pentru această componentă, până acum, dacă solicitau racordarea, potrivit e-nergia.ro.

Ordinul ANRE schimbă tocmai acest lucru.

Costurile cu extinderea reţelei de distribuţie vor fi suportate de acum încolo de operatorul sistemului de distribuţie a gazelor, iar restul costurilor rămân în sarcina consumatorului.

Însă „gratuitatea” racordării nu va costa chiar nimic. Asta pentru că operatorul care a suportat costurile racordării la gaze îşi va putea recupera ulterior banii prin tarifele de distribuţie, mai stabileşte ordinul ANRE, prin majorarea prețului pe care îl plătesc toți beneficiarii rețelelor de gaz metan.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.