PSD vrea să blocheze listarea Hidroelectrica pe bursă printr-o lege inițiată de Șerban Nicolae

DE Andrei Vasilescu | 10.06.2020 - 17:59

Premierul Ludovic Orban a criticat dur legea, despre care spune că „s-a născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD”.

SHARE

Camera Deputaților a votat miercuri, 10 iunie, în favoarea legii prin care este blocată, timp de doi ani, orice vânzare de acțiuni la companiile de stat. Legea a fost inițiată de PSD, miza pe termen scurt fiind blocarea listarii companiei Hidrolectrica, conform ziare.com .
Legea a trecut de Camera Deputaților cu 199 voturi, 89 împotriva și 3 abțineri și urmează să fie trimisă la promulgare. Liderii PNL susțin că legea va fi contestată la Curtea Constituțională. Punctul de vedere al Guvernului asupra acestei legi a fost negativ.

Potrivit legislației în vigoare, listarea Hidroelectrica ar urmă să aibă loc prin vânzarea unui pachet de 10%. Decizia de listare a 10% a fost luată în anul 2013 prin HG 1066, modificată ulterior prin HG 987/2017, în timpul guvernărilor PSD.

Proiectul de lege a trecut pe repede înainte, fără dezbatere. A fost înregistrat în Senat pe 30 martie, iar pe 19 mai era deja aprobat, fără a fi dezbătut. A fost trimis în procedura de urgență la Camera Deputaților, termenul pentru depunerea raportului fiind 9 iunie 2020. Toți inițiatorii sunt senatori PSD, printre care Șerban Nicolae, Carmen Dan, Titus Corlățean.
Potrivit legii, "se suspendă, pentru o perioada de doi ani, orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezenței legi".

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, după adoptarea legii, că este "născută din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD" și a confirmat că va fi atacată la Curtea Constituțională.

"Știți, va aduceți aminte: Ce vrăji a mai făcut nevasta mea? Cam așa e: ce năzdrăvănii a mai scos majoritatea parlamentară condusă de PSD? Nu cunosc conținutul acestui proiect legislativ. Trebuie să citesc proiectul de lege, trebuie să va spun sigur că îl vom atacă la Curtea Constituțională. Și nu este singurul proiect legislativ care este născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD, sunt foarte multe astfel de proiecte", a declarat Ludovic Orban.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.