Proiectul legii consumatorului vulnerabil a fost adoptat. Se aplică din 1 noiembrie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.09.2021 - 19:14
Proiectul legii consumatorului vulnerabil a fost adoptat. Se aplică din 1 noiembrie. / Foto: zdg.md

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul legii consumatorului vulnerabil, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021. S-au înregistrat 281 voturi pentru, niciun vot contra şi o abţinere.

SHARE

Deputaţii au decis ca proiectul legii consumatorului vulnerabil să intre marţi în dezbaterea plenului Camerei.

În acest sens, comisiile sesizate în fond - economică, industrii şi muncă - s-au reunit în paralel cu desfăşurarea şedinţei de plen pentru a elabora raportul.

Decizia a fost luată la propunerea liderului deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a fost acceptată şi de liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache.

Citește și: Loredana Chivu, în spital. I-a „căzut” posteriorul din cauza operațiilor de remodelare fesieră

Simonis a precizat că era necesară adoptarea de urgenţă a proiectului legii consumatorului vulnerabil, menţionând că este o lege aşteptată de cetăţeni, având în vedere creşterea facturilor la energie.

Între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului 

"Vom avea aproximativ 500.000 de gospodării, cu 2,5 oameni pe gospodărie, respectiv între 1 şi 5 milioane de oameni vor beneficia de suport din partea statului dacă această lege (Legea consumatorului vulnerabil n.r.) va intra în vigoare. Dacă nu va intra în vigoare oricum vor fi ajutaţi. Pe cifre, din nefericire, aşa reiese din nivelul veniturilor că avem aproximativ 500.000 de gospodării cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie până în 810 lei şi, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul câştigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de muncă, de persoane aflate în asistenţă socială şi de pensionari", a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Citește și: VIDEO Un român închis în Franța se laudă: „Slugoii, contribuabilii ne plătesc, noi o ducem regește!”

"Subvenţia se decontează în preţul facturii şi se aplică invers proporţional în funcţie de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 pe membru de familie şi de la 1.042 la 1.450 de lei pentru o persoană singură, deci creşte şi sprijinul financiar şi plaja de oameni care pot accesa acest sprijin suport din partea statului", a transmis Raluca Turcan.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.