Program de lucru de 4 zile pe săptămână, într-un lanț de supermarketuri. Unde se întâmplă?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 14.01.2024 - 17:51
Un lanț de supermarketuri introduce săptămâna de lucru de 4 zile - Foto: INQUAM Photos/George Calin - cu rol ilustrativ

Program de lucru de 4 zile pe săptămână, într-un lanț de supermarketuri. Treptat, programul redus de muncă tinde să se extindă. Și asta, după ce cel mai mare test din lume în această privință, desfășurat anul trecut, a oferit rezultate promițătoare.

SHARE

Un program de lucru de 4 zile pe săptămână este testat într-un mare lanț de supermarketuri. Acesta se aplică pentru mii de angajați. Anul trecut, cel mai mare experiment în legătură cu săptămâna redusă de muncă a avut loc în Marea Britanie, cu rezultate notabile.

Program de lucru de 4 zile pe săptămână, într-un lanț de supermarketuri. Unde se întâmplă?

Un mare lanț de supermarketuri testează săptămâna de lucru de patru zile pentru mii de angajați.

Gigantul Asda din Marea Britanie a lansat această inițiativă în rândul managerilor de magazine, în timp ce urmărește să facă o „pledoarie pentru schimbare”.

De asemenea, în cadrul studiului sunt incluse și modalități de lucru mai flexibile, cum ar fi lucrul în schimburi mai scurte.

Citește și: În ce condiții poți pleca din supermarket cu produsele fără să plătești. E totul perfect legal!

„Din septembrie 2023, am testat o varietate de modele de lucru flexibile pentru managerii din 20 de magazine, inclusiv o săptămână de lucru de 4 zile pentru același salariu și beneficii.

În ultimii ani, modelele de lucru mai flexibile au devenit ceva obișnuit în conducerea retailerilor, iar noi suntem dornici să testăm și să învățăm diferite modalități de lucru care să fie în beneficiul colegilor noștri și al afacerii.

În timp ce încă evaluăm rezultatele acestui test, feedback-ul din partea colegilor participanți a fost foarte pozitiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Asda pentru The Sun Online.

Asda a investit, de asemenea, un total de 325 de milioane de lire sterline în creșterea salariilor atât pentru colegii din magazine, cât și pentru cei din logistică, începând din 2022.

Măsura vine după ce Sainsbury's și-a schimbat practicile de lucru anul trecut și a introdus munca flexibilă, inclusiv o săptămână de lucru de patru zile.

Gigantul supermarketurilor a declarat că a analizat modalități de a face programele de lucru mai flexibile și mai bune pentru angajați.

Cel mai mare test din lume privind săptămâna de lucru de patru zile - desfășurat tot în Marea Britanie - a fost salutat anul trecut ca un „progres major”.

Citește și: Un supermarket vine în România să concureze Mega Image. Cât costă un ou Kinder, o Cola, o bere

În cadrul acestui proces, 61 de companii din diverse sectoare din Insulă s-au angajat să reducă programul de lucru al întregului personal cu 20%, timp de șase luni, începând cu iunie 2022.

Rezultatele au relevat o scădere semnificativă a ratelor de stres și de îmbolnăvire în rândul celor aproximativ 2.900 de angajați care au încercat o săptămână de lucru mai scurtă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te